In februari dit jaar verscheen het rapport van onderzoek naar een brand in Brielle dat de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) uitvoerde. Daarin wordt geconcludeerd dat het rekenmodel achter het principe ‘beheersbaarheid van brand’ onvoldoende aansluit bij de praktijk. Ook zouden gebouweigenaren en vergunningverleners zich bewuster moeten zijn van de effecten van keuzes die ze maken ten aanzien van het brandveiligheidsniveau.
In Brandveilig.com nummer vier beschrijft Rob Jastrzebski aan de hand van deze casus in Brielle waarom het rekenmodel voor beheersbaarheid van brand soms tekortschiet, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Een beperking van het rekenmodel is dat effecten voor de omgeving er geen rol in spelen. Ook de cijfers die Brandveiligheidsadviseurs als input voor de berekening gebruiken voor het bouwvergunningstraject zijn vaak gunstiger dan realistisch haalbaar.
Lees hier het volledige artikel uit Brandveilig.com meer over de bruikbaarheid van het ‘rekenmodel beheersbaarheid van brand’. Verschijningsdatum: 23 september 2014.