In een verzorgingshuis heeft de gemeente twee keer een inspectie brandveiligheid uitgevoerd. Daarbij is geconstateerd dat scootmobielen van de bewoners geregeld in verkeersruimten worden gestald waardoor ook een vluchtroute voert. De gemeente heeft de instelling hierop meermaals aangesproken. Als verandering uitblijft, dreigt zij met handhaving.
De gemeente is van mening dat de vuurlast van deze scootmobielen en de daarbij behorende rookontwikkeling bij brand kan zorgen voor situaties waarin vluchtroutes niet meer bruikbaar zijn. Daardoor kunnen slachtoffers vallen.
De zorginstelling is van mening dat een duidelijk wettelijk kader voor het plaatsen van scootmobielen in verkeersruimten waardoor een vluchtroute voert, ontbreekt en dat ook in de indertijd afgegeven gebruiksvergunning geen voorwaarden zijn opgenomen.
Handreiking ‘Brandveilig gebruik van vluchtroutes’
De gemeente heeft daarop besloten de zorginstelling aan te schrijven met het voornemen een Last onder Dwangsom op te leggen bij het blijven voortbestaan van deze situatie. Als maximale grenswaarde voor het stallen van scootmobielen in een verkeersruimte waardoor een vluchtroute voert in een gezondheidszorgfunctie, hanteert de gemeente de grenswaarden voor het stallen van scootmobielen zoals beschreven in de handreiking ‘Brandveilig gebruik van vluchtroutes’ uit 2020 van Nieman R.I. Daarin is bepaald dat in een dergelijke situatie geen scootmobielen geplaatst mogen worden in verkeersruimten waardoor een vluchtroute voert, met een volume van minder dan 500 m3.
Advies ATGB
De Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (ATGB) wordt gevraagd te adviseren over het stallen van scootmobielen en het gebruik van de handreiking ‘Brandveilig gebruik van vluchtroutes’ van Nieman R.I. als kader voor de handhaving.
Naar het oordeel van de ATGB mag een niet-wettelijk aangestuurde handreiking, zoals in dit geval de handreiking ‘Brandveilig gebruik van vluchtroutes’ uit 2020 van Nieman R.I, als leidraad worden gebruikt bij de motivering door het bevoegd gezag dat niet wordt voldaan aan de artikelen 7.10 en 7.16 van het Bouwbesluit 2012.
Maar slechts het verwijzen ernaar is onvoldoende motivering voor handhavend optreden. Het bevoegd gezag dient aannemelijk te maken waarom de in deze handreiking aangegeven uitgangspunten in dit specifieke geval passend zijn voor het trekken van de conclusie dat niet wordt voldaan aan artikel 7.10 en 7.16 van het Bouwbesluit 2012. De motivering van het bevoegd gezag over deze koppeling tussen de handreiking en deze casus is niet aangetroffen, aldus de ATGB.
ATGB-advies 2301 – Scootmobielen in gemeenschappelijke verkeersruimte, 22 februari 2023, www.atgb.nl