Zorgbrancheorganisaties en Brandweer Nederland gaan samenwerken voor betere brandveiligheid voor cliënten en medewerkers in de langdurige zorg.
Daarvoor ondertekenden de brancheorganisaties ActiZ, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Brandweer Nederland vorige week een intentieverklaring.
Betere brandveiligheid
Wat willen de vier organisaties? Geen regelgerichte aanpak meer, maar een risicogerichte aanpak. Dat betekent dat zorgorganisaties niet alleen de brandveiligheidsvoorschriften naleven, maar vooral werken aan een veiligheidscultuur in de organisatie zelf, bewustwording van risico’s bij medewerkers en cliënten en zo uiteindelijk brandveilig gedrag bevorderen.
Intentieverklaring
Al een lange tijd spraken de betrokken partijen met elkaar om brandveiligheid in de langdurige zorg aan te pakken. Met de ondergetekende intentieverklaring bekrachtigen de organisaties afspraken op een aantal thema’s.
Risicogericht
Een eerste thema is de inzet op risicogerichte brandveiligheid. Ook willen de organisaties ervoor zorgen dat de brandveiligheidsregels in heel Nederland op dezelfde manier worden toegepast. Een derde thema is voorlichting over brandveiligheid voor zelfstandig wonende ouderen en mensen met een beperking of ziekte. Daarnaast willen de Brandweer Nederland en de zorgorganisaties dat de samenwerking in regio’s wordt bevordert.
Geen Nood bij Brand
Het persbericht dat brancheorganisatie ActiZ stuurde, neemt het programma Geen Nood bij Brand als voorbeeld. Hier werken een zorgorganisatie en de brandweer samen aan betere brandveiligheid.
Bijdrage
ActiZ, GGZ Nederland, VGN en Brandweer Nederland zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking, landelijk en in de regio’s, bijdraagt aan meer brandveiligheid voor mensen die langdurige zorg krijgen.