Op donderdag 6 mei om 20.25 uur is de uitzending ‘Brandende belangen’ te zien bij BNNVARA op NPO 2. In deze uitzending wordt ingegaan op normen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal. Tijdens de uitzending worden diverse deskundigen aan het woord gelaten, die ingaan op de tekortkomingen in de huidige testen, en ook de verschillende belangen die hierbij spelen.
Zembla schrijft hierover:
De commissies die in Nederland normen opstellen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal zijn niet onafhankelijk en worden beïnvloed door producenten. Dat zeggen deskundigen in de Zembla uitzending ‘Brandende belangen’. Uit notulen van zo’n commissie die Zembla in handen heeft, blijkt dat de brandweer zich kritisch uitspreekt. “De regelgeving schiet gewoon tekort”, aldus de vertegenwoordiger van de brandweer in de commissie. Materialen die in Nederland op hoogbouwgevels worden geplaatst, waaronder isolatie, zouden niet voldoende worden getest op brandveiligheid.
In Nederland worden productnormen vastgesteld door het normalisatie instituut NEN. Binnen normcommissies van dit instituut wordt onder meer bepaald op welke wijze bouwproducten op brandveiligheid worden getest.
Bedrijven willen inspraak
“Niemand in zo’n commissie is onafhankelijk”, zegt Jurjen Burghgraef in de uitzending van Zembla. Burghgraef werkt als risicoanalist in opdracht van verzekeraars. NEN nodigt bedrijven uit om lid te worden van de normcommissies, zodat ze invloed uit kunnen oefenen op zaken die voor hen van belang zijn. Bedrijven moeten betalen om deel te nemen aan de normcommissies, vertelt Burghgraef. Het zou gaan om duizenden euro’s per jaar.
“Op het moment dat het bedrijfsleven betaalt, willen ze ook inspraak”, zegt Ruud van Herpen (fellow FSE TU Eindhoven). Van Herpen neemt zelf zitting in meerdere normcommissies. Hij noemt het oordeel van deze commissies “afgewogen”, maar erkent ook dat de bedrijven invloed hebben. “Natuurlijk proberen ze te sturen ten gunste van hun eigen product.”
Grenfell Tower
Een van de onderwerpen die binnen de normcommissies wordt besproken is hoe bouwmaterialen die in Nederland op hoogbouwgevels worden gebruikt moeten worden getest op brandgedrag. Sinds de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 is daarover veel discussie. Bij de brand in Londen kwamen 72 mensen om het leven. Een onderzoek ingesteld door de Britse regering naar de oorzaak van de brand heeft uitgewezen dat het vuur zich razendsnel via de gevel kon verspreiden vanwege de aanwezigheid van brandbare gevelplaten in combinatie met kunststof-isolatiepanelen. Na de Londense brand is door de NEN een speciale werkgroep in het leven geroepen die zich bezighoudt met de brandveiligheid van gevels in Nederland.
Inventarisatie risicovolle gevels
Vanuit het oogpunt van duurzaamheid worden in Nederland woontorens steeds beter geïsoleerd. Dat geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook bestaande flats worden voorzien van een extra isolatielaag. Het gaat dan vaak om brandbare isolatiematerialen die aan de gevel worden toegevoegd. In 2018 zegde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de Tweede Kamer toe de gemeenten opdracht te zullen geven te inventariseren hoeveel risicovolle gevels er in Nederland zijn. Die inventarisatie is meer dan 2,5 jaar na dato nog steeds niet afgerond.
Uitzending
De Zembla uitzending ‘Brandende belangen’ is op donderdag 6 mei om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. De herhaling is op donderdag 13 mei, 9.30 uur op NPO 2.