Voor welke uitdagingen staat de brandweer in een tijd, waarin de verwachting een illusie is dat de overheid alle veiligheidsvraagstukken oplost? Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland, beantwoordt deze vraag. “Een veiligheidsbewuste samenleving.”
De brandweer zette een strategische koerswijziging in om haar maatschappelijk rendement te verhogen. Want de brandweer wil een veiligere samenleving. Dus zet de brandweer meer energie in de voorkant van de veiligheidsketen: veiligheidsbewuste samenleving, actieve participatie in de politiek en een maatschappelijke discussie over veiligheidsvraagstukken. Vol passie spreekt de voorzitter van Brandweer Nederland, Stephan Wevers, over deze uitdagingen van de brandweer.
Veiligheidsbewuste samenleving = nieuwe uitdaging
Hoe wil de brandweer een veilige samenleving bouwen? Via risicobeheersing samen met een breed maatschappelijk partnernetwerk met spelers als de verzekeraars, de industrie, woningcorporaties, zorgverleners en de inwoners van Nederland. Want dat de overheid alle veiligheidsvraagstukken oplost, is een illusie.
Wevers: “Al in de middeleeuwen was brandveiligheid in dorpen en steden gebaseerd op samenwerking tussen burgers. In de negentiende en twintigste eeuw trok de overheid op veiligheidsgebied steeds meer verantwoordelijkheid naar zich toe. Nu, in een tijd van deregulering en terugtredende overheid, wijzen wij mensen op hun eigen verantwoordelijkheden en werken we aan verhoging van veiligheidsbewustzijn.”
Wettelijke adviestaak
Van oudsher behoort preventie tot het takenpakket van de brandweer. En deze taak wordt steeds belangrijker in het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen. De samenleving wordt complexer, steeds meer functies moeten een steeds compactere beschikbare ruimte delen, Nederland vergrijst en wet- en regelgeving veranderen. Al die ontwikkelingen hebben gevolgen voor de publieke veiligheid en de rol van de brandweer daarin.
Eén zo’n veranderde wet en regelgeving dat gevolgen heeft voor de publieke veiligheid is het nieuwe wetsvoorstel, aldus Wevers. “In het wetsvoorstel wordt geen relatie gelegd met de Wet veiligheidsregio’s en de Wet Publieke Gezondheid. Daardoor is onvoldoende geborgd dat het bevoegd gezag bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en bouwactiviteiten de fysieke en gezondheidskundige veiligheid integraal meeweegt. Zo kunnen risicovolle situaties ontstaan.”
Veiligheidsketen
Maar, de brandweer heeft de kennis om de gehele veiligheidsketen te overzien. Al vanaf het ontwerp, kan de brandweer zien of het gebouw in de toekomstige gebruiksfase problemen kan krijgen “met onze repressieve inzet als de preventieve brandveiligheidsvoorzieningen in een gebouw niet afdoende zijn of falen.”
Lees hoe de brandweer zijn preventieve functie verder gaat inzetten in het gehele interview in Brandveilig.com 1 dat op 17 februari 2015 verschijnt.