Hoe kunnen mensen bij een brand sneller zelfstandig een veilige vluchtroute kiezen? Om op die vraag antwoord te krijgen werd er op 12 januari een rookexperiment gehouden. In de kelder van Saxion in Enschede werden verschillende deelnemers steeds met een andere techniek geholpen bij het vinden van de snelste en meest veilige vluchtroute, terwijl zij in een ruimte vol rook zaten. Het experiment werd georganiseerd door de Saxion kenniscentra Leefomgeving en Design & Technologie, in samenwerking met het bedrijfsleven en studenten van het verdiepingsvak Fysieke Veiligheid.
In een rokerige keldergang werden de 90 deelnemers geholpen met het zelfstandig vinden van de veilige weg. De ontruimingstechnieken werden afgewisseld: de bekende groene bordjes, een lichtsnoer die de looprichting aangeeft op de vloer, LED-schermen met verschillende dynamische pictogrammen op ooghoogte en ten slotte geen begeleiding. Camera’s registreerden route en tijd en de beelden werden nauwlettend in de gaten gehouden in de ‘control room’. Naderhand vulden de deelnemers een vragenlijst in over hoe zij het experiment beleefd hadden. Juist de verschillen tussen snelheid, routekeuze en beleving bepalen de effectiviteit van de technieken.
Geslaagd experiment
Het rookexperiment is geslaagd en bevat een aantal verrassende elementen. Docent/onderzoeker Dirk Jan de Boer: “Wat ik opvallend vind is de verwarring rondom het lichtsnoer. Dit snoer geeft met knipperende lichten de richting aan op de vloer, maar dit snapten maar weinig mensen. De inzet van de LED-schermen op ooghoogte werkte daarentegen prima. Beter dan de groene bordjes. Ik schat in dat zo’n 95% de veilige vluchtroute wist te vinden in een heel snelle tijd.”
Het experiment maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Dynamisch ontruimen, waarin gekeken wordt naar nieuwe producten en systemen die hulp bieden bij het veilig kunnen vluchten. “De LED-schermen zijn hierin een belangrijke nieuwe ontwikkeling en uit dit experiment is nu gebleken dat ze daadwerkelijk effect hebben.”
Het experiment is georganiseerd in nauwe samenwerking met het Facilitair Bedrijf van Saxion, de afdeling Brandveilig Leven van de Brandweer Enschede en het bedrijf Use System Engineering BV uit Haaksbergen.