Dat rook het grootste gevaar is bij een woningbrand wisten we al een tijd. Maar tot nog toe is de rookmelder niet verplicht in iedere woning. Toch is het slim. Hoe en welke melder hang je op? 8 checks uit het onderzoek ‘Gebrand op inzicht. Een onderzoek naar de effectiviteit van rookmelders (2015)’.
De Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) wilde inzicht krijgen in hoe effectief rookmelders nou zijn. De belangrijkste resultaten publiceerde de academie in een kennispublicatie. En hieronder de checklist voor een rookmelder ophangen in een woning.
Rookmelder ophangen
1. Hang rookmelders op die onderling gekoppeld kunnen worden.
2. Kies rookmelders met een batterij met een lange levensduur of kies rookmelders op het lichtnet.
3. Hang de rookmelder niet alleen op in de hal en overloop, maar ook in de ruimten waar mensen slapen.
4. Voor nog meer veiligheid: Hang rookmelders in alle ruimten op waarin brand kan worden verwacht.
5. Kies voor optische rookmelders, tenzij in bepaalde ruimten de rookmelder door stoom of stof telkens een loos alarm geeft. Plaats in dat geval een thermische melder.
6. Sluit altijd alle binnendeuren voordat je gaat slapen. Doe dat ook overdag in de ruimten waar mensen zich bevinden die niet zelfstandig kunnen vluchten.
7. Vlucht bij brand niet door dichte rook. Blijf in dat geval in de ruimte zonder rook met de binnendeur blijvend gesloten en laat aan de brandweer weten waar je bent.
8. Is het niet mogelijk om zelfstandig te vluchten bij brand, neem dan vooraf maatregelen om de kans op brand en de effecten ervan te beperken. Maak met de directe omgeving afspraken hoe ze kunnen helpen met vluchten bij een eventuele brand.