Wat is de beste manier om rookgassen te koelen? In Nederland wordt hiervoor de 3D-pulsmethode toegepast. Het aanleren van deze methode blijkt lastig, vraagt veel oefening en training en wordt vaak niet correct uitgevoerd. In het onderzoek ‘Wanneer water in rook opgaat’ van de Brandweeracademie zijn verschillende methoden en blussystemen om rookgassen te koelen onderzocht.
Uniek onderzoek
Er bestaat al langer discussie over de wijze waarop je een vuurhaard het beste benadert wanneer je die niet direct kan raken met het blusmiddel en je je door de (warme) rook moeten voortbewegen. In dat geval is het noodzakelijk de rook te koelen. In Nederland gebruikt men de 3D-pulsmethode als rookgaskoelingstechniek. In de Verenigde Staten past men de boogmethode toe. Bij de boogmethode maakt men met een gebonden straal een omgekeerde U-beweging waarbij tegen wanden en plafonds wordt gespoten.
In dit onderzoek zijn deze twee methoden onderzocht. Behalve naar de temperaturen is ook gekeken naar het koelend effect in termen van energieverandering. Ook is er gekeken naar de invloed van de verschillende methoden op de overlevingskans voor slachtoffers en is (beperkt) de impact onderzocht van de verschillende technieken op brandweermensen.
Conclusies
De onderzoekers concluderen dat zowel de boogmethode als de 3D-methode een effectieve manier is om rookgassen te koelen. De boogmethode geeft meer koeling en is makkelijker aan te leren en uit te voeren. Dit vergroot de veiligheid van brandweermensen. Daarnaast is de inzetduur bij de boogmethode korter (in de gekozen testopstelling) en verslechteren de overlevingscondities van slachtoffers over het algemeen minder snel.