Na twee onrustige avonden in de Haagse wijk Duindorp wil de grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, dat de jaarlijkse vreugdevuren alsnog doorgaan. Het stadsbestuur maakt dinsdag waarschijnlijk bekend dat daar geen toestemming voor komt, tot woede van Duindorpers.

“Die vuren zijn ontstaan om volstrekt losgeslagen rellen in de wijken te voorkomen. Door het afblazen van de vuren op Scheveningen, in Duindorp, Laak en Escamp moeten we vrezen voor een onrustige jaarwisseling met veel schades en inzet van de politie”, verklaart partijleider Richard de Mos.

Slopen van eigen wijk is ‘no-go’

De Mos roept de relschoppers in Duindorp op te stoppen. “Het slopen van je eigen wijk is een absolute no-go. Buiten de vernielingen geven de relschoppende jongeren de overige bewoners van Duindorp een zeer onveilig gevoel.” De gemeente wil geen toestemming geven voor de vreugdevuren. Zoals bekend is bij de afgelopen jaarwisseling behoorlijk misgegaan bij het in brand steken van de vuurstapels. De brand liep uit de hand en huizen raakten beschadigd. Bouwers hadden zich niet aan afspraken met de gemeente gehouden.

Rivaal van Duindorp: Scheveningen

Scheveningen blijft hopen dat daar bij de komende jaarwisseling een groot vreugdevuur kan worden gebouwd. De organisatoren zeggen dat er “nieuwe ontwikkelingen” zijn waar ze hoop van krijgen. Daarom gaan ze door met hun vergunningaanvraag. Welke ontwikkelingen het zijn, melden ze niet. De rivalen van Duindorp trokken vorige week juist boos de stekker uit hun plannen. Ze willen niets meer organiseren, omdat ze boos zijn op de gemeente, die strengere regels heeft ingesteld. Den Haag wil onder meer dat de bouwers een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, wat tot vorige week niet was gelukt.

Volg Brandveilig op LinkedIn