De 25 veiligheidsregio’s in Nederland zijn maximaal voorbereid op de komende jaarwisseling. Alle verloven van politie, brandweer en andere hulpverleners zijn ingetrokken. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben  afgesproken dat handhaven van de openbare orde de eerste prioriteit is in de nacht van donderdag op vrijdag, gevolgd door het beschermen van hulpverleners die hun werk moeten doen.

Op de derde plaats staat het optreden tegen te grote groepen die op straat bijeen zouden kunnen komen. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Hij kwam tot zijn uitspraak na afloop van een onlinevergadering van de burgemeesters.

Stilte voor de storm
“Het is tot nu toe op de meeste plekken rustiger dan andere jaren”, aldus Bruls. “Maar dat kan ook stilte voor de storm zijn. We houden met alle scenario’s rekening, ook met agressie over het vuurwerkverbod en de coronabeperkingen die juist tijdens de jaarwisseling tot uiting komt.”

Inleveren vuurwerk
De burgemeesters zijn volgens Bruls aangenaam verrast over het succes van het inleveren van vuurwerk. Dat leek zich eerst te beperken tot de grote steden, maar inmiddels zijn in grote delen van het land inzamelingsacties georganiseerd. Vandaag kunnen vuurwerkbezitters hun knalwerk nog veilig inleveren. “We verwachten nog heel veel kilo’s binnen te krijgen. Want met vuurwerk moet je je dit jaar echt niet op straat vertonen”, aldus de beraadsvoorzitter.

Volg Brandveilig op LinkedIn


Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.

Direct aanmelden >>