De Onderzoeksraad voor Veiligheid  (OVV) begint met een onderzoek naar de vele stalbranden in de veehouderij. Vorig jaar zijn zo’n 122.000 dieren door brand omgekomen. Uit het onderzoek moet blijken hoe kan worden voorkomen dat een groot aantal dieren omkomt door een dergelijke brand, verklaart een woordvoerder.

Het onderzoek van de OVV neemt naar verluidt een jaar in beslag. Geregeld komen honderden of zelfs duizenden dieren om het leven doordat in een stal brand uitbreekt.

42.000 kippen 

Vorige maand stierven bijvoorbeeld vijfhonderd varkens door een brand in een stal in Asten (Noord-Brabant). Een maand eerder kostte een brand in twee stallen van een bedrijf in Niawier (Friesland) aan 42.000 kippen het leven. Na een brand in een stal in Coevorden moesten eind vorig jaar twee- tot driehonderd kalveren worden afgemaakt.

LTO reageert positief

De land- en tuinbouworganistatie LTO reageert positief op het aangekondigde onderzoek. “Stalbranden zijn verschrikkelijk voor de dieren en bezorgen de boer en de omgeving veel leed. Alle kennis om dit soort drama’s in de toekomst te voorkomen, is meer dan welkom.” De LTO hoopt dat er meer duidelijk wordt over mogelijke oorzaken door elektra in de stallen, knaagdieren en kleine bouwoppervlaktes, waardoor stallen dicht op elkaar staan.

Volg Brandveilig op LinkedIn