In Gospers Mountain ten noordwesten van de Australische stad Sydney woedt een onblusbare grote bosbrand. De brand strekt zich uit over een gebied van bijna 300.000 hectare, ter grootte van de provincie Groningen.  De enorme vuurzee is ontstaan door het samensmelten van een aantal kleinere branden.

De krant Sydney Morning Herald meldt dat in de hele deelstaat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, ongeveer honderd bosbranden woeden. Ongeveer 2100 mensen bestrijden de branden, onder wie 1600 brandweerlieden. De rookontwikkeling is gigantisch. Het wachten is op de regen.

Droogte

De gezondheidsautoriteiten in New South Wales melden dat de afgelopen week ongeveer 11.400 mensen om medische hulp hebben gevraagd voor onder meer ademhalingsproblemen. Natuurgebieden in Australië zijn extra vatbaar voor brand wegens de aanhoudende droogte. Sinds oktober hebben de bosbranden zes levens geëist. Ongeveer 700 huizen zijn in vlammen opgegaan.

Noodtoestand

New South Wales en Queensland hadden al de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende natuurbranden. Inmiddels zijn daar duizenden mensen geëvacueerd. Drie mensen kwamen om door de branden. Bij de zware bosbranden die sinds oktober Australië teisteren zijn tot nu toe zeker tweeduizend koalaberen om het leven gekomen. Dat hebben wetenschappers aan de Australische regering gerapporteerd.

Omdat de bossen op veel plaatsen in brand staan, vrezen de onderzoekers dat nog veel meer dieren dat niet zullen overleven. De natuurbranden in Australië zijn dit jaar twee maanden eerder uitgebroken dan gemiddeld de afgelopen jaren. Volgens het hoofd van een opvang- en behandelcentrum voor koala’s in de staat New South Wales zijn de huidige branden tot nu de dodelijkste voor de dieren. “Het is verschrikkelijk. En dan moet de zomer nog beginnen,” aldus de directrice. Volgens een schatting van de Australische Koala Stichting AKF leven er nog tussen de 43.000 en 100.000 koala’s in het wild.

Volg Brandveilig op LinkedIn