Het duurde uiteindelijk veertien jaar om het vliegveld te bouwen. BER vervangt de luchthavens Tegel en Berlijn Tempelhof. Tegel sluit naar verwachting op 8 november 2020,  Tempelhof ging al in 2008 dicht.

Naar verluidt waren er tijdens de bouw problemen met het installeren van de sprinklerinstallatie en de besturing van de branddeuren. In het begin van de van bouw is nog voorgesteld om 700 personeelsleden een opleiding te geven zodat de blusinstallatie en branddeuren handmatig konden worden bediend. Uiteindelijk heeft de organisatie dit voorstel laten vallen en functioneert de brandinstallatie nu naar behoren.

Corona
Door corona komt de opening op een zeer onhandig moment. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben het aantal vluchten verkleind, vanwege de reisbeperkingen door de pandemie. Omdat er een stuk minder passagiers zullen vertrekken van BER dan eerder werd voorzien, gaat Terminal 2 voorlopig ook nog niet open.

De terminal voor regeringstoestellen is woensdag al wel in gebruik genomen. Afgelopen zaterdag landde, na een openingswoord van de Brandenburgse minister-president Dietmar Woidke en de landelijk minister van Verkeer Andreas Scheuer een van de eerste toestellen. Vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappijen Easyjet en Lufthansa waren de eerste toestellen die op BER arriveerden.

‘Kotsbocht’
Bij het vliegveld is gedemonstreerd door klimaatactivisten en burgers die zich zorgen maken over het vliegtuiglawaai. Toen de locatie van het vliegveld decennia geleden werd uitgezocht, werd gekozen voor een plek dichtbij Berlijn. Om bij het opstijgen geluidsoverlast nu toch te minimaliseren moeten piloten op de zuidelijke landingsbaan een complexe bocht maken. Die bocht wordt door piloten al de ‘kotsbocht’ genoemd. De klimaatactivisten droegen borden met teksten als ‘Vliegen is zo gisteren’ en ‘Opening geschrapt door de klimaatcrisis’. Het vliegveld verwacht de komende weken dagelijks slechts enkele duizenden passagiers. Daarom gaat Terminal 2 voorlopig nog niet open. De terminal voor regeringstoestellen was al eerder in gebruik genomen.