Sprinklers verminderen de gevolgen van branden – dat weet iedereen en daar is iedereen het mee eens. Een veel voorkomende misvatting is dat sprinklers meer bedoeld zijn om branden onder controle te houden dan om ze volledig te blussen. Uit een rapport van de NFPA blijkt echter dat sprinklersystemen zeer effectief zijn bij het blussen van branden. Sterker nog, in veel gevallen is één sprinkler al genoeg.
Dit onderzoek, in de VS uitgevoerd van 2017 tot 2021, biedt een uitgebreide analyse van het gebruik, de effectiviteit en de doeltreffendheid van sprinklers bij het voorkomen van brandschade, het redden van levens en het verminderen van verwondingen en materiële schade in zowel woningen als bedrijfspanden. De schattingen en statistieken zijn gebaseerd op gegevens van het National Fire Incident Reporting System (NFIRS) van de US Fire Administration (USFA) en het jaarlijks door de NFPA uitgevoerde ervaringsonderzoek onder brandweerkorpsen.
Algemeen overzicht
Tussen 2017 en 2021 reageerden lokale brandweerkorpsen in de VS jaarlijks op een geschat gemiddelde van 52.948 branden in gebouwen waar sprinklers aanwezig waren. Dit komt overeen met 11% van alle gerapporteerde branden in gebouwen. Deze incidenten leidden gemiddeld tot 36 burgerdoden per jaar (slechts 1% van alle sterfgevallen door branden in gebouwen), 1.002 verwondingen onder burgers (8% van alle brand gerelateerde verwondingen) en een jaarlijkse eigendomsschade van 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), wat overeenkomt met 10% van de totale schade.
Hoewel sprinklers slechts in een fractie van alle gebouwen waar brand woedde aanwezig waren, hebben ze een aanzienlijke invloed gehad op het verminderen van het aantal doden, gewonden en materiële schade. Deze systemen reduceerden het risico op burgerslachtoffers aanzienlijk, met 90% minder doden en 32% minder gewonden per brand, in vergelijking met gebouwen zonder automatische blussystemen.
Uitbreiding en beheersing van brand
Sprinklers hebben als groot voordeel dat ze een brand kunnen beperken tot de ruimte of het object waar de brand is begonnen. In gebouwen zonder sprinklerinstallatie bleef daarentegen slechts 70% van de branden beperkt tot de ruimte of het object waar de brand is ontstaan. Daardoor werd de kans veel groter dat de brand zich door het hele gebouw zou verspreiden.
Het beheersen van een brand is cruciaal om de totale schade zo klein mogelijk te houden. Sprinklers beperken de brand tot een kleiner gebied, waardoor zowel de directe schade van de vlammen als de verspreiding van gevaarlijke rook en hitte wordt tegengegaan. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van brand gerelateerde verwondingen en dodelijke slachtoffers.
Betrouwbaarheid van sprinklers
Tussen 2017 en 2021 functioneerden sprinklers in 92% van de branden die groot genoeg waren om ze te activeren en in 97% van die gevallen konden ze de brand effectief beheersen. Dit betekent dat sprinklers in 89% van de gevallen waarin ze werden geactiveerd, succesvol werkten en de brand onder controle hielden.
Uit de gegevens blijkt dat 1 sprinkler meestal voldoende is om een brand onder controle te krijgen; in 77% van de branden in gebouwen waar sprinklers actief waren, werd er maar 1 geactiveerd. In 96% werden er 5 of minder geactiveerd. In 98% waren er 10 of minder nodig.
Tijdens de 5 jaar waarop het onderzoek betrekking had, functioneerden sprinklers niet bij ongeveer 771 branden per jaar. In 311 gevallen werkten de sprinklers wel, maar waren ze niet effectief. Opmerkelijk is dat de meest voorkomende reden voor het niet functioneren van sprinklers was dat het systeem was uitgeschakeld voordat de brand uitbrak. Andere redenen waren problemen met de watertoevoer of een slecht ontwerp of onderhoud van het sprinklersysteem.
Veiligheid van brandweerlieden en schade aan eigendommen
Sprinklers verhogen ook de veiligheid van de brandweer door branden vroegtijdig onder controle te krijgen en de intensiteit te verminderen voordat de teams arriveren. Het aantal gewonden onder brandweerlieden was 35% lager bij branden in gebouwen met sprinklers, vergeleken met gebouwen zonder sprinklerinstallatie. Dit is vooral belangrijk omdat brandweerlieden aanzienlijke risico’s lopen op brandwonden, rookinhalatie en instorting van gebouwen bij het bestrijden van ongecontroleerde branden.
De materiële schade was ook aanzienlijk lager in gebouwen die waren uitgerust met sprinklers. Het gemiddelde totale verlies was bijvoorbeeld 6% lager bij branden met sprinklers in vergelijking met branden zonder sprinklerinstallatie. Wanneer we kijken naar specifieke gebouwtypes, was de afname in schade nog aanzienlijker: 69% minder schade in winkels en kantoren, 66% minder in openbare gebouwen, en 60% minder in woningen.
Volgens FM Global bieden automatische sprinklers de beste bescherming tegen verwoestende branden in commerciële gebouwen. Uit hun analyse blijkt dat de schadekosten in bedrijfsgebouwen met adequate automatische sprinklerbeveiliging ongeveer 8,5 keer zo laag zijn. Ter indicatie: dit kan om miljoenen euro’s gaan en in plaats van maanden stilstand kunnen de activiteiten binnen enkele dagen worden hervat.
Conclusie
Sprinklersystemen spelen een cruciale rol in de brandveiligheid in de VS, zowel bij het beperken als het blussen van branden. Sprinklerinstallaties redden niet alleen levens door het risico op doden en gewonden onder burgers en brandweerlieden aanzienlijk te verminderen, maar beperken ook de schade aan eigendommen. Dankzij hun gerichte ontwerp helpen ze waterschade te minimaliseren en de algehele impact op gebouwen te verlagen.
Vastgoedeigenaren kunnen de potentiële schade en het gevaar van brand aanzienlijk beperken door ervoor te zorgen dat sprinklers correct zijn geïnstalleerd, goed worden onderhouden en operationeel blijven.
NFPA Research (bron: https://www.nfpa.org/education-and-research/research/nfpa-research/fire-statistical-reports/us-experience-with-sprinklers#)
NFPA kennisreeks
Brandveilig.com publiceert een serie artikelen van de Amerikaanse National Fire Protection Association (NFPA), de internationale autoriteit op het gebied van fire codes & standards. Selectie en vertaling van de artikelen worden verzorgd door ing. Tom de Nooij CFPS, AIFireE, partner bij Riskonet (www.riskonet.com).
Eerder verschenen in deze reeks:
- Het groeiende belang van brandbestrijding in datacenters
- Kleinschalige opslag en sprinklersystemen
- De hoge prijs van ontbrekende data
- Evaluatie veiligheidsmaatregelen bij grote menigten
- Noodzaak fixeren ondergrondse sprinklerleidingen
- Brandveiligheid van e-bikes
- Betere brand- en levensveiligheid met AI
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.