De brandweer werkt samen met marktpartijen, zoals verzekeraars en VEBON-NOVB, aan het verminderen van het aantal nodeloze brandmeldingen. VEBON-NOVB vertelt over de actuele ontwikkelingen, issues en de toekomst. Deze week: de wensen voor de toekomst.
Door Lynsey Dubbeld
De brandweer ontvangt per dag naast de echte brandmeldingen gemiddeld meer dan honderd zogenoemde nodeloze brandmeldingen. Op dit moment is VEBON-NOVB in gesprek met de brandweer om communicatie richting consumenten en de installateurs van inbraakinstallaties te intensiveren.
Communicatie
“In de B2B wordt het probleem van onnodige brandmeldingen in toenemende mate al onderkend. Nieuwe klanten van PAC’s kunnen we natuurlijk ook direct informeren over goede oplossingen om nodeloze brandmeldingen te voorkomen”, zegt Bosscher. “De bestaande klanten met inbraakinstallaties met een rookmelder eraan zijn de grootste uitdaging. Het gaat daarbij ook om verwachtingsmanagement. Mensen denken misschien dat als de melder afgaat de brandweer binnen drie minuten op de stoep staat. Dat is natuurlijk alleen een optie als er een professionele installatie is die ook professioneel wordt onderhouden.”
Er komt steeds meer hoogwaardige techniek om de kwaliteit van brandmeldingen te verhogen
Technische ontwikkelingen
Naast communicatie staan de komende periode ook technische ontwikkelingen in de belangstelling, zegt Van Setten. “Er komt steeds meer hoogwaardige techniek om de kwaliteit van brandmeldingen te verhogen. Denk aan cameraverificatie, waarbij een camera rook detecteert en de PAC of RAC direct laat meekijken in de betreffende ruimte. Dat zijn nu nog geen standaardoplossingen. De prijs van de producten, de kennis in de markt en de expertise van installateurs zijn allemaal van invloed op de toekomstige ontwikkelingen op dit vlak.”
Finetunen systemen
Tegelijkertijd kunnen technische verbeteringen ook te maken hebben met het finetunen van systemen, bijvoorbeeld door brandmeldinstallaties goed af te stemmen op specifieke omgevingen – en de veranderingen die daarin kunnen optreden. Van Setten: “Als er meerdere brandmeldingen komen vanuit dezelfde ruimte dan kan je kijken wat er in het beheer van de installatie eventueel moet worden aangepast. Want wat je nu ontwerpt en oplevert, sluit over een tijdje misschien niet meer goed aan op de situatie.”
Wat je nu ontwerpt en oplevert, sluit over een tijdje misschien niet meer goed aan op de situatie
Normering
VEBON-NOVB voorziet in de nabije toekomst ook ontwikkelingen in de normering. Bosscher: “We werken aan een herziening van NEN 2535, die onder andere gaat over onechte en ongewenste alarmen. Het is mogelijk dat dit tot nieuwe voorschriften leidt voor brandmeldinstallaties. Bijvoorbeeld over de vraag wanneer welke oplossing op welke plek de juiste is en op welk moment een brandmelding bij de brandweer altijd gewenst is.”
Aandacht voor terechte alarmeringen
Van Setten benadrukt dat de zorg over onterechte brandmeldingen niet ten koste moet gaan van de aandacht voor terechte alarmeringen. “We moeten niet vergeten dat veel brandmeldingen terecht zijn – en dat die ervoor zorgen dat gebruikers en bewoners na een alarm veilig buiten staan en het aantal gewonden bij brand vermindert.”