Het leger heeft twee schepen en vijf helikopters ingezet om te helpen bij evacuaties en mensen van drinkwater en brandstof te voorzien. Veel tankstations in het getroffen gebied zijn niet meer in bedrijf, wat het moeilijker maakt voor inwoners en toeristen om er weg te komen.

Uitbreiding

Toch is dat noodzakelijk, benadrukte de transportminister van de deelstaat. “Iedereen moet weg. We krijgen zaterdag een ergere dag dan we tot nog toe hebben meegemaakt”, zei hij. Komend weekend stijgt de temperatuur naar verwachting tot boven de 40 graden. Gecombineerd met harde wind levert dat een groot gevaar op voor verdere uitbreiding van de bosbranden.

Veertien mensenlevens

Een marineschip vaart naar de plaats Mallacoota, waar ongeveer vierduizend mensen vanaf de kust machteloos hebben toegekeken hoe het stadje grotendeels in de as werd gelegd. De bosbranden, die dit jaar uitzonderlijk groot en verwoestend zijn, hebben tot nog toe zeker veertien mensenlevens geëist. Een gebied ter grootte van België is afgebrand. Alleen al in New South Wales zijn bijna 1300 huizen afgebrand, waarvan 381 in de afgelopen week, meldde de brandweer.

Volg Brandveilig op LinkedIn