Regels op het gebied van brandveiligheid worden per gemeente anders geïnterpreteerd. Stop die ongelijkheid, zegt ing. Rob Stark.
Stark pleit voor een landelijk expertteam dat bij omvangrijke of complexe projecten gemeenten adviseert over gelijkwaardige brandveiligheidsoplossingen. In Londen is die aanpak al een groot succes.
Bij de meeste bouwprojecten in Nederland is er weinig discussie tussen ontwerpers en de brandweer over de manier waarop de brandveiligheid moet worden gegarandeerd. Maar dat gaat veranderen, zegt Stark: “Bij complexe projecten bijvoorbeeld, of bij niet-doorsneeoplossingen. Of als het gaat om niet-doorsneeoplossingen die de brandveiligheid weliswaar net zo goed garanderen als doorsneeoplossingen – soms zelfs beter – maar waarmee de lokale brandweer geen ervaring heeft.”
Zodra oplossingen afwijken van het gangbare, ontstaat er in het ontwerpproces discussie met de brandweer. “Dat is geen verwijt. Het is logisch dat wanneer brandweerlieden geen ervaring hebben met bepaalde oplossingen, ze deze ook niet zomaar toestaan.” Vanuit het perspectief van ontwerpers en hun opdrachtgever kan het echter frustrerend zijn als uitstekende, gelijkwaardige en veilige oplossingen niet worden toegestaan, terwijl dat in een buurgemeente wél het geval is.
Stark pleit voor een andere aanpak: “Centraal daarin zou een landelijk team van brandweerspecialisten moeten staan dat bij de wat complexere brandveiligheidsvraagstukken de vergunningverlener en ontwerpers adviseert; een club experts die zowel de taal van de brandweer als die van de ingenieur spreekt én verstaat, en die bouwbreed kijkt en adviseert. Dat kunnen experts van de brandweer zijn, maar ook specialisten uit de markt. Kennis en ervaring zijn het criterium.”
In Londen is zo’n team al een succes. Deze specialisten werken actief mee aan de totstandkoming, en toetsen dus niet alleen achteraf. In plaats van een discussie tussen ‘wij’ en ‘zij’ staan ze schouder aan schouder met de ontwerpers en ingenieurs om op de beste, slimste en meest kostenefficiënte manier de brandveiligheid te garanderen. Na realisatie vinden ze het ook hún gebouw. Er zal ook in Nederland steeds meer behoefte komen aan zo’n disicplinebreed brandteam, verwacht Stark.
“Zo zijn bij renovatie en hergebruik sommige brandveiligheidsaspecten nu nog helemaal niet in het Bouwbesluit geregeld. De vraag zal ook groeien door het feit dat de overheid zich meer en meer terugtrekt uit het bouwtoezicht. De leemte die hierdoor ontstaat, kan worden opgevuld door zo’n team dat alle brandgerelateerde disciplines afdekt. Het zal daarvoor wel door de brandweer én de bouwwereld als autoriteit erkend moeten worden. Die status moet het team zelf afdwingen.”
Rob Stark pleitte overigens al eerder voor nauwere samenwerking tussen verschillende disciplines voor verbetering van de brandveiligheid.
Rob Stark is directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs en voorzitter van de commissie ‘Brandveiligheid staalconstructies’ van Bouwen met Staal
Bent u op zoek naar deskundig advies over brandveiligheidsoplossingen? Klik hier.