Netbeheer Nederland wil dat politie en gemeenten meer prioriteit gaan geven aan het aanpakken van illegale hennepkwekerijen. Zo is de kans op brand door overhitting en smeltende kabels groot, doordat een hennepkwekerij meestal een illegale en onveilige aansluiting heeft op het energienet.

,,Energiediefstal jaagt de maatschappij op kosten en zorgt bovendien voor onveilige situaties in woonwijken”, vindt de brancheorganisatie van energienetbeheerders.

Miljard kilowattuur elektriciteit
Volgens een schatting van de netbeheerders zijn er ongeveer 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die samen elk jaar bijna een miljard kilowattuur elektriciteit afnemen zonder daarvoor te betalen. ,,Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken”, aldus de brancheorganisatie, die erop wijst dat de overheid hierdoor rond de 135 miljoen euro aan belastinginkomsten niet krijgt. De netbeheerders lopen zo 60 miljoen euro mis. In 2018 sloten netbeheerders de stroom af bij bijna 2600 hennepkwekerijen, die voor 6 miljoen euro elektriciteit hadden gestolen, becijferde Netbeheer Nederland.