Harde wind en hoge temperaturen boven de 35 graden maken het voor naar schatting 1700 brandweerlieden moeilijk bosbranden te bedwingen in het midden van Portugal. De bosbranden bevinden zich circa 140 kilometer ten noordoosten van Lissabon.

De brandweer zet alles op alles om het vuur te blussen. Pakweg duizend brandweermensen proberen de brand onder controle te krijgen. Grote blusmiddelen als blusvliegtuigen en bulldozers worden naast de traditionele blusmiddelen ingezet.
Plaatselijke media melden dat er bij de branden rond Vila de Rei en rond Maçâo inmiddels dertig mensen gewond zijn geraakt. Negen moesten naar een ziekenhuis, onder wie er één met ernstige brandwonden en in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis Lissabon is overgebracht.

Brandstichting is mogelijk de oorzaak

Een bosbrand bij Vila de Rei strekt zich uit over een breedte van 25 kilometer. Verscheidene dorpjes zijn ontruimd. De minister van Binnenlandse Zaken, Eduardo Cabrita, vermoedt dat er sprake is van brandstichting. Afgelopen zaterdag ontstonden vrijwel tegelijkertijd vijf bosbranden op verschillende plaatsen. De branden woeden in dezelfde streek als waar in 2017 meer dan zestig doden vielen als gevolg van bosbranden. De oorzaak is nog onbekend. Minister van Binnenlandse Zaken Eduardo Cabrita vermoedt dat er sprake is van brandstichting. Naar verluidt begonnen de verschillende bosbranden tamelijk dicht bij elkaar tussen 14.30 en 15.30 uur op zaterdag.