Verschillende regio’s onderzoeken welke gevolgen de energietransitie heeft voor het werk van de brandweer. Zo heeft regio Flevoland een werkgroep opgesteld.
In Flevoland is Wilco Hulzer voorzitter van een werkgroep die de ontwikkelingen rondom de energietransitie in kaart brengt en advies uitbrengt hoe de brandweer met de veranderingen om kan gaan.
Nieuwe risico’s en scenario’s
Wilco Hulzer: ” Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet het hele energiesysteem op de schop. Als gevolg van de energietransitie krijgen we te maken met nieuwe risico’s, nieuwe
scenario’s en gewijzigd brandweeroptreden. Denk aan zaken als:
- Elektrisch rijden
- Rijden op waterstof
- Grootschalig gebruik van zonnepanelen in combinatie met lithium-ion buurtbatterijen.
Ontwikkelingen die nu al gaande zijn en die elkaar snel zullen opvolgen. Maar wat betekenen al die ontwikkelingen voor de hulpverleningspraktijk? Om hierop goed voorbereid te zijn, is het van belang om bij deze ontwikkelingen aan te sluiten. Kennis opdoen, bijhouden, delen en op een eenduidige manier adviseren.”
Cijfers
In 2020 zal 14% van de energie duurzaam worden opgewekt. Daarvoor komen er zo’n 1000
windmolens bij. Er zijn nu al ongeveer twaalf miljoen zonnepanelen in Nederland. De overheid streeft naar een miljoen elektrische voertuigen op het Nederlandse wegennet in 2025. Er rijden nu ruim 210.000 elektrische voertuigen op de wegen (van scooter tot auto tot trolleybus). Naar schatting zijn er ruim 140.000 laadpunten.
Vier doelen
De werkgroep heeft vier doelen:
- Kennis opdoen over ontwikkelingen op het gebied van alternatieve energie
- Het ontwikkelen en vaststellen van beleid vanuit een organisatiebrede werkgroep
- Het vertalen van kennis voor brandweerzorg, preparatie en vakbekwaamheid
- Het tijdig kunnen adviseren van het bevoegd gezag en de commandant.’