In heel Nederland staan (naar zijn voorzichtige schatting) honderden, zo niet meer dan duizend panden die een groot risico lopen bij een brand, schrijft emeritus hoogleraar Jos Lichtenberg van de TU Eindhoven in het vakblad Gevelbouw.

10 procent van de gebouwen in Eindhoven is mogelijk brandonveilig. Dat blijkt uit een steekproef van Lichtenberg. De discussie over de brandveiligheid van Nederlandse gebouwen laaide ruim twee jaar geleden op. Vlak na de grote brand van de Grenfell Tower  in de Londense woonwijk Kensington. De oorzaak ligt in een vries/koelcombinatie. Nadat deze koelkast op een van de onderste verdiepingen vlam vatte, stond de bijna 70 meter hoge toren binnen een half uur in lichterlaaie. Met 72 doden en 77 gewonden als gevolg.

Definitieve rapport

Diverse onderzoeken wijzen naar de brandbare gevelmaterialen in de gevel aan voor de omvang van de ramp. Het definitieve rapport is echter nog niet voorhanden. Dezelfde materialen zijn ook gebruikt om Nederlandse gevels te isoleren. Op welke schaal precies, probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken sinds november vorig jaar te achterhalen.

Volg Brandveilig op LinkedIn