In versie 3.0 van het cascademodel zijn een aantal nieuwe aspecten die verduidelijking geven op een aantal punten. Ook maakt deze versie het model makkelijker toepasbaar in de praktijk en het is nu mogelijk het model te gebruiken om de brandweerzorg te dimensioneren. Ook is er een verticale as toegevoegd die staat voor de impact van brand. Daarmee kan het maatschappelijk effect van brand en ook het rendement van brandweerzorg beter beschreven worden.
Het cascademodel 3.0: model voor brandweerzorg in al haar facetten is een model voor:
- Zorg óm brand: risicobeheersing
- Zorg bíj brand: incidentbestrijding
- Zorg bij crisisbeheersing
Cascademodel 3.0: Meer samenhang
Door een analyse van de eigenschappen van brand en branduitbreiding kunnen begrippen binnen de brandweerzorg beter en meer samenhangend gedefinieerd worden. Daardoor ontstaat er meer duidelijkheid over bijvoorbeeld de functie van een brandpreventieve voorziening, het effect van een interventie door incident bestrijding en de slagkracht (onder andere koelend vermogen) dat daarvoor nodig is. Dit kun je dan vertalen naar bijvoorbeeld dimensionering van voertuigen, vakbekwaamheid en opschaling.
Verdeling verantwoordelijkheid verbeteren
In het document staan een aantal standaard cascades beschreven die het beter mogelijk maken om data te verzamelen en verschillende branden onderling te vergelijken of te onderscheiden. Bovendien is het cascademodel 3.0 geschikt voor incidenten anders dan brand. Het cascademodel biedt de mogelijkheid om verschillende vormen van brandweerzorg beter te definiëren en de onderlinge samenhang in kaart te brengen. Het cascademodel kun je gebruiken om risicogerichtheid en de verdeling van verantwoordelijkheden te verbeteren.
Lees ook
– Brandveiligheid en sprinklers: een bewuste keuze
– Sprinkleronderzoek: de belangrijkste conclusies.
Bron: IFV