Op donderdag 26 september organiseerde Inprevo de Zorgdag bij Koninklijke Visio in Huizen. Ruim 70 deelnemers uit diverse zorginstellingen lieten zich inspireren op het gebied van brandveiligheid in de zorg.
Waak- en slaapdienst
Bill Wind trapte de dag af met een presentatie over de inzet van studenten, getraind als bedrijfshulpverleners, voor een waak- en slaapdienst in de zorg. Dit kan een praktische oplossing bieden voor zorginstellingen om te voldoen aan artikel 6.20 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). In dit artikel is vastgelegd dat zorginstellingen ervoor dienen te zorgen dat er voldoende aangewezen personen zijn om een snelle en effectieve ontruiming bij brand te waarborgen.
Brand in Ter Weel
Wilko Clarijs vertelde openhartig over zijn ervaringen als crisiscoördinator tijdens een brand in een zorginstelling voor ouderen in Zeeland, enkele jaren geleden. De medewerkers waren getraind op datgene wat je nooit hoopt te overkomen, maar toch… Helaas waren er bij deze brand drie dodelijke slachtoffers te betreuren. Zijn presentatie gaf waardevolle inzichten en praktische lessen voor andere zorginstellingen om zich beter voor te kunnen bereiden op dergelijke crisissituaties.
Risicogericht kijken naar brandveiligheid in zorginstellingen
Gerard Soeteman (KWK), Kees Kappetijn (Kappetijn Safety Specialists) en Anne-Lotte Drabbe (Inprevo) gaven een boeiende presentatie over een risicogerichte benadering van brandveiligheid in zorginstellingen. Zij lichtten de casus van Amsta, een zorginstelling in Amsterdam, toe. Hierbij werd ingegaan op de unieke uitdagingen binnen de zorgsector, zoals de afnemende zelfredzaamheid van bewoners, personeelstekorten en de kleinschaligheid van zorglocaties.
De sprekers benadrukten dat het voldoen aan de wettelijke eisen niet altijd voldoende is om een veilige zorgomgeving te waarborgen. Daarom is binnen Amsta een risicogerichte aanpak ontwikkeld. Hierbij werd nauw samengewerkt met interne stakeholders en externe professionals om maatwerkoplossingen te creëren die aansluiten bij de specifieke risico’s van de instelling.
Dankzij het Zorgconvenant, dat is ondertekend door verschillende zorginstellingen, toezichthouders en de veiligheidsregio in Amsterdam, wordt er nu in de zorgsector gewerkt aan een verschuiving van regelgerichte naar risicogerichte brandveiligheid. Deze aanpak vergroot de veiligheid van kwetsbare bewoners en biedt een duurzame oplossing voor brandveiligheidsuitdagingen in de zorg.
Karin de Raad, Inprevo