Het traject Brandveilig Leven richt zich op het verhogen van het brandveiligheidsbewustzijn en het vergroten van de zelfredzaamheid van burgers, ondernemers en instellingen door het sturen op veranderen van gedrag. Karin Boersma, projectleider Brandveilig Leven geeft antwoord op 5 vragen.
Sinds het begin (2016) zijn er al meer dan 260.000 lespakketten over de brandweer voor scholen afgenomen. Een mooi succes, dat laat zien dat er door de veiligheidsregio’s veel gebruik van wordt gemaakt en dat er landelijk veel voorlichting op scholen wordt gegeven. Dat is een mooie ontwikkeling.
1. Waarom Brandveilig Leven?
Er is bij de brandweer al veel ontwikkeld en geïnvesteerd op repressief gebied. Goed materiaal en materieel, zodat de brandweer bij een incident het werk zo goed mogelijk kan doen. Het traject BVL houdt zich juist bezig met preventie en het voorkomen van brand. Door samen met alle regio’s in te zetten op BVL, willen we bereiken dat burgers maatregelen nemen om brand te voorkomen en te zorgen dat ze veilig kunnen vluchten als er toch brand uitbreekt.
2. Welke stappen zijn er al gezet?
Er zijn al heel veel mooie stappen gezet, zoals het landelijke lespakket voor basisscholen. In het begin waren er veel verschillende pakketten, ontwikkeld door meerdere regio’s maar juist door samen te werken is er één goed lespakket ontstaan. Een andere mooie stap is de ontwikkeling van de BVL-module. Hierbij vinden we het belangrijk dat iedere werknemer bij de brandweer, of je nu op kantoor of in de uitrukdienst werkt, actuele basiskennis heeft van brandveiligheid.
Zo kan iedereen die bij de brandweer werkt in de eigen omgeving de mensen bewust maken van brandveiligheid en antwoord geven op vragen als: Waar moet ik mijn rookmelder ophangen? Een ander succesvol voorbeeld is de invulling van de Brandpreventieweken in oktober. Vorig jaar is voor het eerst in het hele land dezelfde campagne gevoerd: ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk!’. Door samen te werken hebben we veel mensen bereikt met onze boodschap. Dit jaar richten we ons op 9-12 jarigen, die op speelse en interactieve wijze brandveilig gedrag krijgen aangeleerd.
3. Wat maakt dit traject uitdagend voor jou?
Ik vind het een mooie uitdaging om landelijk iedereen op het gebied van BVL op één lijn te krijgen, zodat we van elkaar kunnen leren en met elkaar afstemmen. Het landelijke contact, de samenwerking met verschillende veiligheidsregio’s en externe partijen zoals de Nederlandse Brandwondenstichting en Verzekeraars maken het traject uitdagend. Ook de landelijke projecten op het gebied van brandveiligheid zijn erg interessant. Een mooi voorbeeld is het project over het ontwikkelen van brandveilig meubilair.
4. Waar ben je trots op?
Dat BVL binnen en buiten de brandweer steeds meer op de kaart wordt gezet en dat we nu, na de vele initiatieven die er in de afgelopen jaren zijn ontstaan, echt focus aanbrengen en bovenregionaal samenwerken. Het wiel wordt niet meer per regio apart uitgevonden. Landelijk hebben we in kaart gebracht welke materialen we hebben en waar nog behoefte aan is. We leren van elkaar, maken gebruik van elkaars kennis, ervaring en spullen.
5. Heb je nog een leuk feitje over BVL?
In opdracht van Brandweer Nederland verschijnen op het gebied van risico- en kansgroepen eind juli twee rapporten vanuit het IFV.
- Literatuurstudie waarin op basis van onderzoek uit binnen- en buitenland risicogroepen onderscheiden worden. Welke risicogroepen zijn er nog meer naast senioren te onderscheiden?
- Een FSE-analyse van rookverspreiding in een flatgebouw waar verminderd zelfredzame mensen wonen. Waarom is rook het grootste risico en hoe gaat dat in zijn werk?
Mail naar linkedin.com/in/karin-boersma-27902b63
Dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van Brandweer Nederland