De brand die in de Parijse kathedraal NotreDame uitbrak, is volledig geblust volgens de brandweer. Een woordvoerder zei dat de brand zich heel bijzonder snel verspreidde over de hele dakconstructie. Het gaat om een oppervlakte van circa 1000 vierkante meter.

Tal van prominenten hebben de brandweer geprezen, omdat die door moedig en kundig optreden zou hebben voorkomen dat het hele bouwwerk verloren ging. Dat dreigde te gebeuren toen de vuurzee ook een grote kerktoren bereikte. De aartsbisschop van de stad, Michel Aupetit, zei dat het niet veel had gescheeld of de kerk was ingestort. In de grote noordelijke kerktoren brandde het al. Pas rond middernacht werd het duidelijk dat de toren en het bouwwerk de brand zouden overleven. Bij de bestrijding van de brand zijn twee agenten en een brandweerman gewond geraakt.

Waardevolle relikwieën

Het grootste deel van de religieuze kunstschatten van de NotreDame de Paris is gered, inclusief waardevolle relikwieën. Volgens de Franse minister van Cultuur Franck Riester is veel van het reddingswerk te danken aan moedige brandweerlieden. Aupetit heeft nog geen overzicht van de schade. De voor rooms-katholieken uiterst waardevolle relikwieën zoals de beroemde doornenkroon van Jezus en het gewaad van de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX, ‘Saint Louis’ (1226-1270) zijn gered.

Looddeeltjes Notre Dame

“De kunstwerken die zijn gered  zullen worden overgebracht naar het Louvre”, aldus de Franse minister van Cultuur Franck Riester. De Mariaklok van klokkengieterij Eijsbouts uit het Brabantse dorp Asten lijkt de enorme vlammenzee in de NotreDame in Parijs te hebben overleefd. Directeur Joost Eijsbouts toonde zich optimistisch. Op filmpjes heeft hij gezien dat de zogenoemde galmborden in de klokkentoren waar de Mariaklok hangt, niet zijn verbrand. ,,Dat geeft goede hoop”, aldus Joost Eijsbouts. De klok weegt 6000 kilo en heeft een diameter van 1,7 meter.

In 2012 werd de klok gegoten en een jaar later geïnstalleerd. ,,De klok is dus nog gloednieuw”, aldus Eijsbouts. Sinds de brand uitbrak volgde hij het nieuws via Franse zenders met ingehouden adem. ,,Klokken kunnen goed tegen enkele honderden graden hitte. Maar als de brandweer er koud water op spuit kan de klok springen. Het lijkt erop dat in de twee stenen torens geen brand woedde. Er is een redelijke kans dat de klok er ongeschonden door is gekomen.” Ook het orgel met 7000 pijpen is gered. Het zal echter geheel gedemonteerd en schoongemaakt moeten worden.

Onderzoek naar oorzaak

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van brand. Ze gaan er vooralsnog niet van uit dat er van opzet sprake is. Mogelijk heeft de brand te maken met restauratiewerk dat werd uitgevoerd. Maar de architect die is belast met dat werk, Philippe Villeneuve, zei verbijsterd te zijn. Hij heeft geen idee wat er is gebeurd en beklemtoonde dat er niemand aan het werk was op het moment dat de brand maandagavond uitbrak.

De bijgewerkte BBN editie van ‘Essentiele Bouwkundige controlepunten’ is te downloaden via de website. Papieren exemplaren zijn te verkrijgen via het secretariaat (info@bbn.nu).