In de beroemde Parijse kathedraal NotreDame is een felle brand uitgebroken. De vlammen slaan uit het dak van de historische kerk, die jaarlijks door miljoenen mensen wordt bezocht. Ook is sprake van veel rookontwikkeling in de stad. Burgemeester Anne Hidalgo spreekt in een tweet over een ,,verschrikkelijke brand”.

Brandweerwagens scheuren door de binnenstad van Parijs richting de brand op het Île de la Cité, een eiland in de Seine. De politie roept mensen op het gebied te mijden en plaats te maken voor de hulpdiensten. De brand die razendsnel om zich heen greep in het dak van de NotreDame, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, is heel moeilijk te bestrijden. Dat heeft de woordvoerder van de beroemde kathedraal in Parijs gezegd tegen de krant Le Figaro. Het vuur lijkt te zijn ontstaan in de buurt van steigers die waren geïnstalleerd voor renovatiewerkzaamheden. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of dit klopt.

Evacuatie

,,Alles stond razendsnel in brand. Het gebint van het dak dateert aan de ene zijde uit de 13e eeuw en aan de andere uit de 19e. Er zal weinig van overblijven”, aldus André Filot. De brandweer zal proberen de kerk binnen te gaan om te redden wat er te redden valt, maar wil geen manschappen verliezen. De burgemeester van Parijs heeft opdracht gegeven alle bewoners van het Île de la Cité, het eiland in de Seine waarop de NotreDame staat, te evacueren wegens de brand in de kathedraal. Het gaat om ongeveer duizend mensen. Voor hen is een opvangcentrum in de buurt geopend, waar ze eventueel ook kunnen overnachten.

Toren ingestort

Op tal van internetfilmpjes was te zien dat vlammen uit het dak van de gotische kerk sloegen, het eerst in een deel dat in de steigers stond. Het vuur verspreidde zich door de houten kapconstructie. Een spits die snel in lichterlaaie raakte, stortte in. De Franse president Macron heeft vanwege de brand een geplande toespraak afgeblazen. In plaats daarvan spoedde hij zich naar de plek des onheils.

Video: de brand van uur tot uur

Video brand Notre Dame van uur tot uur

Video brand Notre Dame van uur tot uur (bron Nu.nl)

Europese Unie