Senioren willen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Daarnaast is ook het beleid van de overheid erop gericht om pas bij een verregaande hulpbehoevendheid te zorgen voor intramurale huisvesting.
Reden voor Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg om samen met Aedes (Vereniging van Woningcorporaties), ActiZ en Brandweer Nederland een Checklist zelfstandig wonen & brandveiligheid op te stellen. Een hulpmiddel voor gebouwbeheerders om huurwoningen te inspecteren, in het bijzonder voor seniorencomplexen.
Kwetsbare senioren
Woningcorporaties willen senioren op een veilige manier langer thuis laten wonen. Het is dan wel belangrijk dat alle wettelijk vereiste brandveiligheidsvoorzieningen op orde zijn. Zelfs wanneer aan de regels wordt voldaan, biedt dit in de praktijk vaak niet voldoende veiligheid. De regelgeving gaat namelijk uit van zelfredzame personen, terwijl deze veronderstelling vaak niet van toepassing is op senioren. Dat risico wordt nog versterkt als er sprake is van een clustering van kwetsbare personen, denk aan seniorencomplexen.
Checklist
De Checklist zelfstandig wonen & brandveiligheid helpt de gebouwbeheerder om de veiligheidsrisico’s vast te stellen van een gebouw en de bewoners. Als maatregelen wenselijk zijn, draagt de checklist oplossingen aan. Die zijn divers van aard. De woningcorporatie zal samen met de betrokkenen, zoals bewoners (of hun vertegenwoordigers), zorgverleners, gemeente en veiligheidsregio, aan de slag moeten gaan om de geconstateerde risico’s te reduceren.
De checklist geeft antwoord op twee vragen:
- Hoe herken ik situaties waar de brandveiligheid in het geding is en wat zijn de kritische brandveiligheidspunten?
- Wat zijn de oplossingsrichtingen per geconstateerde risicosituatie?
Oproep werksessie
Aedes wil voor de corporatiesector een passende app maken voor de brandveiligheid in wooncomplexen met relatief veel kwetsbare bewoners. Hiervoor zoekt de vereniging personen die hier vanuit hun professie over willen meedenken. De eerste werksessie hierover, om eisen, voorwaarden en wensen op papier te zetten, staat gepland op donderdag 25 januari 2018.
<<Lees ook: Hoe controleer je een gebouw op bouwkundige brandveiligheid?>>
<<Lees ook: Mobiel Q-Fog watermistsysteem biedt uitkomst voor minder zelfredzame mensen>>