Pas aan het eind van 2021 wordt duidelijk wie wordt aangeklaagd voor de rampzalige brand in de Londense Grenfell Tower in 2017. Bij die brand in het flatgebouw van 24 verdiepingen met sociale huurwoningen in de Britse hoofdstad vielen 71 doden en raakten 77 mensen gewond.

Matt Bonner, hoofd van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp van de Grenfell Tower, vertelde dat de onderzoekers en aanklagers tot de conclusie zijn gekomen dat de verhoren en het onderzoek nog ruim 2,5 jaar gaan duren. ,,We hebben altijd gezegd dat het tijd gaat kosten. Willen we het onderzoek grondig en volledig doen, dan moeten we alle relevante informatie overwegen. Al het bewijsmateriaal dat in het onderzoek naar boven komt moet in het eindrapport komen te staan,” aldus Bonner.

Extreem frustrerend

Hij zei verder dat de families van de slachtoffers, de overlevenden en de lokale gemeenschap op de hoogte zijn gebracht van het tijdspad. Volgens Bonner bevat het dossier inmiddels 476.000 documenten. Een woordvoerder van de overlevenden en nabestaanden van slachtoffers zei tegen The Guardian dat veel gedupeerden boos zijn. ,,Extreem frustrerend en ontmoedigend dat het onderzoek zo lang moet duren”.

Combinatie van factoren

De eerste berichten meldden dat er sprake was van een combinatie van factoren. De brand ontstond in een koelkast in een appartement op de derde verdieping. Via de brandbare gevelelementen kon het vuur zich snel verspreiden langs de gevel. Ook zou de compartimentering onvoldoende zijn geweest: de brand verplaatste zich ook binnendoor razendsnel, zelfs naar hogere verdiepingen. Het enige vluchttrappenhuis was waarschijnlijk niet goed ingericht, waardoor bewoners niet tijdig konden vluchten.

Tip: download ‘Essentiële bouwkundige controlepunten’