Leest u wel eens een onderzoeksrapport van het NIPV? En wat doet u er dan mee? Kunt u de bevindingen toepassen, en doet u dat ook? Dat zijn vragen waarover wij ons de afgelopen maanden hebben gebogen. We hebben de impact van ons onderzoek onderzocht. Ook evalueren we binnenkort het lectoraat Brandweerkunde. Dit alles komt mooi samen in het jaar waarin de lector zijn tienjarig jubileum viert.
Want het is alweer tien jaar geleden dat ik startte als fulltime lector Brandweerkunde, toen nog aan de Brandweeracademie, inmiddels bij de Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg van het NIPV. Brandveiligheid is het domein van de lectoraten Brandveiligheidskunde, met als lector Lieuwe de Witte, en Brandweerkunde, met mij als lector. De laatste tijd is ook het lectoraat Energie- en transportveiligheid met lector Nils Rosmuller steeds actiever op het terrein van brandveiligheid.
Samen publiceren we behoorlijk wat onderzoeksrapporten, ik mag wel zeggen dat we heel productief zijn. Ons recente onderzoek naar branden in de gebouwschil van verduurzaamde en snel gerealiseerde woningen is u vast niet ontgaan. Maar we doen nog veel meer. Zoals onderzoek naar de brandveiligheid van parkeergarages, duurzaam bouwen, vluchtwegen, hoge gebouwen en rookverspreiding. En onderzoek naar waterstof en naar lithium-ion batterijen. We hopen dat u als lezer van Brandveilig.com in elk geval een paar van onze prachtige rapporten kent. Maar wist u ook dat ons onderzoek naar rookmelders een paar jaar geleden heeft geleid tot een algemene rookmelderverplichting?
Ik wilde wel eens wat meer in detail weten wat de onderzoeken van mijn lectoraat hebben opgeleverd. Daarbij was ik niet alleen benieuwd of de rapporten bekend zijn, maar ook of de kennis is geland, hoe de kennis is verspreid en of dat anders moet of beter kan. Dus zijn we dit gaan onderzoeken. Hiervoor hebben we gekeken naar de experimentele onderzoeken naar brandbestrijding in het kwadrantenmodel, de Basisprincipes van brandbestrijding, commandovoering, vrijwilligheid en de toekomst van de brandweer. Zijn de rapporten bekend bij de doelgroepen? Is de kennis opgenomen in lesstof? Wordt de kennis ook nuttig gevonden? En wordt de nieuwe kennis toegepast? Met een duur woord heet dat disseminatie, of doorwerking, maar nog mooier valorisatie of gewoon impact. Ik kan u nog niet vertellen wat eruit komt, het onderzoek is bijna klaar en verschijnt dit najaar.
Als NIPV zijn we sinds enige tijd jaar geassocieerd lid van de Vereniging Hogescholen. Er komen dan kwaliteitskaders en onze lectoraten moeten langs de lat van die kwaliteitskaders worden gelegd. Hebben de lectoraten een aansprekende visie? Hebben ze impact gehad? Ook dat speelt momenteel voor mijn lectoraat: het wordt geëvalueerd. Daarvoor is een commissie ingesteld met onafhankelijke stakeholders die weer andere stakeholders interviewen en een rapport opstellen. En er wordt een zelfevaluatie geschreven. De evaluatie van het lectoraat gebeurt in september. Ons onderzoek naar de impact van onderzoek komt nu goed van pas. U gaat er vast over horen. Maar wilt u alvast beginnen om al die mooie rapporten van collega Lieuwe te lezen, voor als zijn lectoraat over twee jaar wordt geëvalueerd?
Dr. ir. Ricardo Weewer, MIFireE is lector Brandweerkunde, NIPV
Geef een reactie
Je moet hieronder eerst inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.