De hoverboard Balance Scooter Denver van fabrikant Inter Sales A/S kan spontaan exploderen of in brand vliegen. Dat kan gebeuren als het speelgoedapparaat te lang aan de oplader ligt, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het betreffende model, met artikelnummer DBO6501MK2, is van november 2017 tot en met september 2018 verkocht bij Athleteshop, Bart Smit, Intertoys, Media Markt, Wehkamp, Kruidvat en bol.com. Klanten kunnen het apparaat maar beter niet meer gebruiken. Ze kunnen de hoverboard aanmelden voor een technische aanpassing.

Ernstige gebreken

De NVWA gaf vorig jaar al aan dat veel hoverboards ernstige gebreken vertonen. Een hoverboard is een uit twee delen bestaande plank op wielen, aangedreven door een ingebouwde accu en is populair bij de jeugd. Alle 30 hoverboards die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de afgelopen heeft  onderzocht, vertonen ernstige tekortkomingen. De belangrijkste tekortkoming is dat de batterij van de onderzochte apparaten kan ontbranden als deze te lang aan de oplader ligt. De kans hierop kan worden verkleind als consumenten voorzorgsmaatregelen nemen. De NVWA heeft de betrokken fabrikanten, importeurs en distributeurs opgedragen hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit betekent dat deze producten uit de handel worden gehaald en dat afnemers en consumenten zo snel mogelijk worden geïnformeerd via gerichte mailings of algemene publiekswaarschuwingen. De NVWA ziet hierop toe. De NVWA heeft naar aanleiding van incidenten met hoverboards onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze producten. In zowel binnen- als buitenland waren er meldingen van brand en/of explosies van hoverboards. De NVWA heeft 30 merken en typen hoverboards onderzocht. Die 30 merken vormen een doorsnede van de meest gangbare hoverboards in Nederland.

Laden stopt niet als batterij is opgeladen