Het hoofd van de Verenigde Naties heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de natuurbranden in het Amazonegebied. “Tijdens de wereldwijde klimaatcrisis kunnen we ons niet nog meer schade permitteren aan een belangrijke bron van zuurstof en biodiversiteit”, zei secretaris-generaal António Guterres op Twitter.

Een Braziliaanse overheidsdienst maakte deze week bekend dat in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 73.000 branden zijn waargenomen, een enorme toename ten opzichte van 2018. Dat zorgde voor grote internationale bezorgdheid, onder meer bij de VN-chef. Die beklemtoonde in zijn bericht dat “de Amazone beschermd moet worden.”

Internationale crisis

De Franse president Emmanuel Macron sprak op Twitter over een ‘internationale crisis’. Hij wil dat de G7 zich daar komend weekend over buigt. “Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazoneregenwoud, de long van onze planeet die 20 procent van onze zuurstof produceert, brandt.” Ook klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich uitgesproken over de kwestie. “Zelfs midden op de Atlantische Oceaan hoor ik over het recordaantal verwoestende branden in het Amazonegebied”, twitterde de Zweedse tiener, die met een boot onderweg is naar New York. “Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen.”

Amazone is groter dan Europa

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei donderdag dat zijn land de middelen niet heeft om de branden te bestrijden. “De Amazone is groter dan Europa”, zei hij. In een videoboodschap voegde hij eraan toe dat zijn regering openstaat voor een dialoog. Maar hij vindt ook dat andere landen zich niet te veel ermee moeten bemoeien. Vooral de suggestie van Macron om de branden te bespreken binnen de G7 valt bij de Braziliaanse president verkeerd. Brazilië neemt daar namelijk niet aan deel. Volgens Bolsonaro kan dat een “misplaatste kolonialistische denkwijze” oproepen.

Demonstraties

Op diverse plekken is gedemonstreerd tegen bosbranden in het Amazonegebied. De Nederlandse tak van Fridays for Future, de beweging van de Zweedse Greta Thunberg, hield acties op de Dam in Amsterdam en bij het Jaarbeursplein in Utrecht. Ook bij de Braziliaanse ambassade in Den Haag waren demonstranten. Op de Dam betoogden volgens een woordvoerder van Fridays for Future ongeveer vierhonderd mensen. “We hebben een die-in gehouden en ongeveer tien minuten voor dood op de grond gelegen. De branden in het Amazonegebied moeten stoppen, want de bomen zijn de longen van de wereld.” In Utrecht is een tocht gehouden.