Glas is mooi, maar ook breekbaar. Als glas breekt kan het schade veroorzaken. Om onnodige schade te voorkomen, wordt in veel gevallen veiligheidsglas toegepast. Veiligheidsglas is een verzamelnaam voor diverse soorten glas en biedt meer veiligheid dan enkel glas.
Omdat glas veilig genoeg moet zijn voor mens en materie is het toepassen van veiligheidsglas op veel openbare gelegenheden verplicht. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, kantoren, openbare gebouwen en voorzieningen. Welk veiligheidsglas het beste gebruikt kan worden, hangt sterk af van waar het glas gebruikt wordt en welke bescherming er nodig is.
Veiligheidsglas biedt bescherming
Wat biedt veiligheidsglas? Een kenmerk van veiligheidsglas kan bijvoorbeeld zijn dat het glas niet in scherpe scherven uiteen mag vallen, maar in kleine brokjes zodat mensen minder snel gewond raken, bijvoorbeeld in auto’s. Maar het kan ook zijn dat het glas bescherming moet bieden tegen inbraak of geweld zoals bij geldtransporten, winkels of bushokjes. Afhankelijk van het soort beveiliging kiest men voor het veiligheidsglas de juiste soort glas.
De meest voorkomende redenen om veiligheidsglas toe te passen zijn:
- bescherming tegen lichamelijk letsel (verwondingen);
- bescherming tegen doorvallen;
- bescherming tegen inbraak of geweld;
- bescherming tegen explosies of brand.
>> Lees ook Tegendraads tegen spiegeldraadglas
Soorten veiligheidsglas: 4 x
Glas wordt bewerkt om betere bescherming te bieden, zodat het als veiligheidsglas kan worden toegepast. Soorten glas die als veiligheidsglas worden toegepast zijn: gehard glas, gelaagd glas, draadglas en brandvertragend glas.
- Gehard glas
Gehard glas is glas dat sterk verhit is. Dit maakt het glas zeven maal sterker dan enkel glas en geschikt als antidiefstal ruit bij juwelier of bankgebouw, maar ook als douchewand of hard glazen scheidingswand in kantoorgebouwen. - Gelaagd glas
Gelaagd glas is glas dat bestaat uit twee of meer lagen glas, waartussen een folie bevestigd is. De folie houdt het glas bijeen, waardoor het glas geschikt is als veiligheidsglas ter voorkoming van lichamelijk letsel en wordt veel gebruikt bij windschermen of in openbare ruimtes waarbij men bij doorval geen letsel kan oplopen. - Draadglas
Draadglas is glas dat is voorzien van metaaldraad, welke voorkomt dat het glas uiteenvalt. Draadglas is geschikt als veiligheidsglas om lichamelijk letsel te voorkomen. De metaaldraden werken tevens brandvertragend. Draadglas gebruikt men vaak bij tussendeuren of schuurdeuren. - Brandvertragend glas
Brandvertragend glas wordt veel gebruikt voor openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, theaters en vliegvelden. Brandvertragend glas is een veiligheidsglas, waarbij de brand wordt vertraagd met 30, 60 of 90 minuten. De verschillen zijn aantoonbaar in de testresultaten bij de vele verschillende soorten brandvertragend glas. De brandweerstand van een glazen bouwelement bepaalt in welke mate dit element in staat is de gevolgen van een brand te beperken en een gegeven zone af te sluiten.
Brandwerende klassen van veiligheidsglas
De nieuwe Europese classificatienorm erkent de volgende brandwerende klassen:
- Klasse E: ‘Integriteit’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden. Warmtegeleiding wordt wel toegelaten.
- Klasse EW: ‘Integriteit met beperkte warmtestraling’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en het niveau van warmtestraling door het element te beperken.
- Klasse EI: ‘Integriteit en Isolatie’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en de warmtegeleiding door het element te blokkeren.
De vereiste brandweerstand wordt bepaald door een nationale bouwverordeningen en overstemming een risicobeoordeling van het gebouw. In bepaalde toepassingen is letselveiligheid (NBN S23-0023569 en EN12600) een aanvullende eis op brandwerend glas, denk bijvoorbeeld aan deuren (tot een hoogte van 1,40 m beide zijden 2B2 of 1C3).
Veiligheidsglaszetter
Brandvertragend glas is slechts een deel van het totale brandvertragende element. De glaszetter heeft de verantwoordelijkheid erop toe te zien dat het brandvertragende element als geheel aan de voorschriften voldoet en/of de goedkeuring van de bevoegde autoriteiten krijgt.
Dit artikel schreef Maurice Mutsaers en is gepubliceerd in Brandveilig.com 04/ 2015. Mutsaers is directeur van Inkoopglas.nl.