Na de noodlottige brand in het detentiecentrum op Schiphol enkele jaren geleden is de overheid begonnen met een inhaalslag om de brandveiligheid te verbeteren. Piet Ram van Efectis is de afgelopen drie jaar in vrijwel elke penitentiaire inrichting in Nederland geweest voor de beoordeling van celdeuren op brandwerendheid.
Door zijn jarenlange ervaring met brandtests en kennis van materiaaleigenschappen bij brand is hij de aangewezen persoon voor deze opdracht. Ik kan met een visuele beoordeling vaak al een goede inschatting maken van de brandwerendheid van een deur.” aldus Ram. “Soms moeten aanpassingen worden doorgevoerd en in enkele gevallen moet een deur voor de oven worden gezet. Dat zou kunnen resulteren in afkeur, goedkeur of goedkeur mits modificaties worden doorgevoerd.”
Het is niet zo dat zware deuren ook eerder voldoen. “Veel van de zwaardere celdeuren zijn verstevigd met staal. Hoewel er meestal niet veel brandbare objecten kunnen worden aangestraald aan de niet-brandzijde moeten ook deze deuren voldoen aan de stralingscriteria. Dit kan bij een goede warmtegeleiding wel eens een probleem opleveren.” In een enkel geval heeft Ram geadviseerd de celdeuren compleet te vervangen. “In één inrichting waren deuren gehangen die al kromtrokken als de zon erop scheen. Dergelijke deuren moeten direct worden vervangen”.
Een branddeur wordt onderworpen aan een brandtest volgens de standaardbrandkromme. In geval van een standaardgevangeniscel is dit volgens Ram eigenlijk niet realistisch. “De vuurlast die zich in zo’n cel bevindt, bestaat doorgaans uit één of twee matrassen en misschien nog wat kleren en een tv. Ook zijn de ventilatieopeningen beperkt, waardoor een brand zich niet volledig zal ontwikkelen. In de praktijk worden de celdeuren dus niet aan een hoge brandlast blootgesteld als waarop wordt getest.”
“