De Rotterdamse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor ontwikkeling van Feyenoord City langs de Maasoever in Rotterdam-Zuid. Het voorstel werd met 35 stemmen voor en 10 tegen aanvaard. Alleen de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en twee fractieleden van D66 en Leefbaar Rotterdam keerden zich tegen het principebesluit. Zij waarschuwden voor financiële risico’s en wensten een renovatie van de Kuip.
De gemeente is bereid 135 miljoen euro op tafel te leggen als onderdeel van de bouw van een nieuw Feyenoordstadion met 63.000 zitplaatsen en de verdere gebiedsontwikkeling rond de Kuip. De komende anderhalf jaar worden plannen uitgewerkt voor de bouw van stadion, woningen, scholen, kantoren en winkel- en uitgaanscentra. Uitvoering van het plan kost circa 1,5 miljard, grotendeels te financieren door banken en investeerders. Dat de (brand)veiligheid bij de bouw van het stadion hoog op de agenda staat behoeft nauwelijks of geen betoog.
Debat via livestream gevolgd door 63.000 belangstellenden
Eind 2018 moet duidelijk worden of er financieel draagvlak is voor de plannen. ,,Er moet nog getekend en gerekend worden”, aldus wethouder Adriaan Visser (D66). Hij beloofde dat het nieuwe stadion ,,vanaf dag één Feyenoord zal ademen’’. De raadsvergadering werd vanaf de publieke tribune bijgewoond door directie en commissarissen van Feyenoord en van de Kuip. Zij reageerden na de stemming met applaus. Het debat werd via livestream thuis gevolgd door 63.000 belangstellenden, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb, precies de toekomstige stadioncapaciteit.
Verbindingen tussen Feyenoord City en stadswijken
Woordvoerder Luuk Wilson van de grootste raadsfractie (Leefbaar Rotterdam) erkende dat het aanstaande vertrek uit de Kuip in 2022 veel Feyenoordfans zwaar zal vallen. ,,Maar vandaag worden de hoekvlaggen geplaatst, de lijnen getrokken en het speelveld van het nieuwe stadion bepaald.’’ In de raadsvergadering werden veertig moties en amendementen ingediend met eisen en voorwaarden. Die varieerden van een extra afslag op de A16 bij P+R Rotterdam-Beverwaard tot het overkappen van het spoorwegemplacement bij de Kuip. Daardoor kan een betere verbinding tussen Feyenoord City en enkele stadswijken op Zuid ontstaan.