President Emmanuel Macron heeft in een televisietoespraak de Franse bevolking beloofd de NotreDame binnen vijf jaar te herbouwen. De beroemde kathedraal raakte zwaar beschadigd door een uitslaande brand. Het hele dak werd verwoest en een spits stortte in. Het haantje dat op de top stond is teruggevonden.

,,We gaan de kathedraal weer opbouwen nog mooier dan ze was en ik wil dat het binnen vijf jaar van nu gebeurt”, aldus Macron in een korte verklaring. ,,Dat kunnen we. Maar laten we niet in de val trappen van overhaasting”. In 2024 is Parijs gastheer van de Olympische Spelen.

Brandweerlieden, helden die de vlammen hebben bestreden

Macron zei dat de dramatische vuurzee het beste heeft boven gebracht in een land dat werd verscheurd door verdeeldheid. ,,Wat we gisteravond zagen in Parijs was ons vermogen in beweging te komen en ons te verenigen om te zegevieren”. Hij prees de brandweerlieden, ,,de helden die gedurende vijftien uur de vlammen hebben bestreden”.

Geschiedenis stopt nooit

De president riep de Franse geschiedenis in herinnering. In het verleden werden tal van steden, havens en kerken in de as gelegd. ,,Elke keer hebben we ze weer opgebouwd. Onze geschiedenis stopt nooit en altijd zullen we beproevingen moeten doorstaan”.

Internationale inschrijving voor architecten over de hele wereld

Frankrijk zal architecten uit de hele wereld uitnodigen om ontwerpen in te dienen voor de wederopbouw van de spits van de NotreDame die tijdens de brand van maandag was ingestort. Dat zegt premier Edouard Philippe. ,,Het doel is de NotreDame een nieuwe torenspits te geven die is aangepast aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd”, zei Philippe tijdens een persconferentie in Parijs. De beroemde kathedraal raakte zwaar beschadigd door de brand.

Torenspits herbouwen?

,,De internationale competitie stelt ons ook in staat de vraag te stellen of we de torenspits eigenlijk wel moeten herbouwen”, voegde hij eraan toe. Hij merkte op dat de torenspits pas in de negentiende eeuw aan de kathedraal is toegevoegd. Voor de wederopbouw van de NotreDame in Parijs is al bijna een miljard euro aan donaties ingezameld. ,,Vanmorgen was het bijna 900 miljoen. Ik denk dat we vandaag nog de 1 miljard overschrijden”, zei Stéphane Bern, die in opdracht van president Emmanuel Macron verantwoordelijk is voor de renovatie van historische monumenten. De grootste toezeggingen kwamen binnen van miljardairs en grote bedrijven.