Concrete aanwijzingen dat er iets mis is gegaan zijn er niet, volgens Raat, maar er zijn verhalen dat het lang duurde voordat het blussen van de brand in de St. Urbanuskerk op gang kwam. ,,Het speelt in de buurt, we krijgen er veel vragen over.” Het onderzoek richt zich op het optreden van de brandweer en van de gemeente, bijvoorbeeld waar het gaat om de watervoorziening.

Restauratie

,,Ik was hier gisteravond, en ik heb de brandweer echt zien vechten. Er is keihard gewerkt en daar heb ik veel bewondering voor”, aldus Raat, die met omwonenden sprak. ,,De brand heeft echt ontzettend huisgehouden, dit snijdt door de Amstelveense ziel. Er is de afgelopen tijd heel veel energie gestoken om deze kerk te restaureren, daar waren ook buurtbewoners bij betrokken. Vandaag zou de opening zijn met een concert op het nieuwe orgel.”

Evacuatie

Tijdens de brand moesten omwonenden van de kerk hun huizen tijdelijk verlaten. Ze werden elders opgevangen. Een woordvoerster van de gemeente Amstelveen liet weten dat bewoners van twee woningen nog niet terug naar huis kunnen. ,,De twee woningen zijn zondag nog geïnspecteerd en op basis daarvan is besloten de twee huizen nog niet vrij te geven in verband met instortingsgevaar”, aldus de woordvoerster. De brandweer vermoedt dat de brand in de meterkast is ontstaan.