“Velen vinden veiligheidsmaatregelen lastig en duur voor iets dat waarschijnlijk toch niet gaat gebeuren. Ervaring en statistiek leren ons echter dat je door goede ontwerpkeuzes de kans en omvang van een calamiteit enorm kunt beperken. En dat heeft waarde als opbrengst van vermeden risico.” Dat schrijft de nieuwe Stichting Economie van Brandveiligheid op haar vrijdag gelanceerde website.
De Stichting Economie van Brandveiligheid vraagt aandacht voor de vele aspecten die een rol spelen bij brandveiligheid. Voorzitter Jos Lichtenberg: “We houden ons qua onderzoek bezig met de financiële en maatschappelijke gevolgen van branden en richten ons qua boodschap op de gebouwde omgeving en de politiek.”
Spanningsveld
Bedrijven voelen vaak een oneigenlijk spanningsveld tussen economie en investeren in veiligheid. Er is nog te weinig besef bij bedrijven dat het veiligheidsmodel er juist is om op een duurzame manier winst te maken. De kosten van onveiligheid kunnen torenhoog oplopen. Jos Lichtenberg: “Een brand zorgt niet alleen voor materiële schade, maar er spelen ook aspecten mee als milieuschade en economische schade: bijvoorbeeld door het tijdelijk sluiten van bedrijven als er rookontwikkeling is of zelfs permanente sluiting van het eigen bedrijf door derving en het aankomende faillissement. De schade die hierbij komt kijken, is vaak een veelvoud van de directe schade.”
Bewustzijn creëren
De stichting denkt dat dat anders kan en moet. “We willen meer bewustzijn creëren over de economie van brandveiligheid bij eigenaren van (woon)gebouwen, bouwers, ontwerpers, makelaars en taxateurs.” Niet alleen spreekt de stichting daartoe de bouwkolom aan, maar ziet zij het als haar taak om de economie van brandveiligheid op de politieke agenda te krijgen. Verder geeft de Stichting gastcolleges, initieert onderzoeken, ontwikkelt tools, verzorgt cursussen en publiceert rapporten om ook de ‘zachte’ aspecten van branden onder de aandacht te brengen.
Raad van Advies
De stichting Economie van Brandveiligheid bestaat uit een Raad van Advies (RvA): Incendio, TU Delft, Wolters Kluwer, Marsh, Brandweer Noord- en Oost-Gelderland, Saint-Gobain, Rockwool, De Groot Vroomshoop, Tria. Het bestuur bestaat uit: Jos Lichtenberg (voorzitter), Louis Cleef, Gerard Beltman.