Op 15, 16 en 17 oktober vond de 15e editie van het Congres Brandveiligheid plaats. Verspreid over deze drie dagen werden de ruim 450 bezoekers door 17 topsprekers bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op de thema’s Bouwkundige brandveiligheid, Brandbeveiligingsinstallaties en Fire Safety Engineering.
Dag 1: Bouwkundige brandveiligheid
Sjoerd Bakx (ministerie BZK) startte de dag met een update over de laatste (en de te verwachten) ontwikkelingen in de wetgeving van brandveiligheid binnen het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Hij benadrukte dat de nieuwe eisen nodig zijn vanwege veranderende bouwpraktijken en de opkomst van innovatieve materialen. De strengere regelgeving, met name voor gebouwen hoger dan 30 en 50 meter, is gericht op het verbeteren van de veiligheid van minder zelfredzame personen in slaapgebouwen en zorginstellingen. Daarnaast kwamen diverse actuele thema’s aan bod, zoals de brandveiligheid van zonnepanelen, thuisbatterijen, het toenemende gebruik van hout en biobased materialen in de bouw, de impact van modulaire bouwmethoden en stalbranden. Onderwerpen die tijdens het congres allemaal aan de orde zouden komen.
Met de lezing ‘Toon het maar aan: expert judgement’ ging Joric Witlox (BBN) in op het belang van deskundigenoordelen bij brandveiligheid in de bouw. Zo stelde Witlox de vraag wie nu eigenlijk een expert is en aan welke eisen zo iemand moet voldoen? Want nu is het nog zo dat in feite iedereen zich een expert kan noemen en dus een ‘expert judgement’ kan uitvoeren. In de binnenkort te verschijnen richtlijn waaraan BBN momenteel werkt, zal dit worden uitgewerkt.
Rudolf van Mierlo (DGMR) vervolgde het programma met zijn presentatie over de nieuwe brandveiligheidseisen voor hoge gevels en de NPR 6999. Hierover publiceerde hij eerder dit jaar twee artikelen in Brandveilig.com.
De eerste dag werd afgesloten door Patries Robijn-Meijers (DGMR). Zij ging in op biobased bouwen met hout en stelde dat er veel onzekerheden zijn rondom houtbouw, zoals de snelheid van branduitbreiding en de vuurlast van hout. Het vroegtijdig nadenken over brandveiligheidsconcepten en uitvoeringsdetails is belangrijk om de uitdagingen van deze nieuwe bouwmethoden het hoofd te bieden. Haar conclusie: duurzaam en biobased bouwen kan ook veilig zijn, mits er goed wordt nagedacht over uitvoering en gebruik.
Dag 2: Brandbeveiligingsinstallaties
Dag 2 werd afgetrapt door Olaf van Alst (Rijksvastgoedbedrijf) met een presentatie over ‘Wet- en regelgeving brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties’. Hij ging in op de uitdagingen rondom brandveiligheid in gevallen waarin de bestaande wet- en regelgeving geen directe antwoorden biedt. Tevens besteedde hij aandacht aan de interpretatie van voorschriften en de rol van deskundigen en adviescommissies bij het oplossen van onduidelijkheden.
Vervolgens ging Sjaak Taal (Siemens) in op het onderwerp ‘Branddetectie en adequaat onderhoud, risico of kans’, waarbij hij de noodzaak van digitalisering binnen brandveiligheid aan de orde stelde. Moderne technologieën zoals remote monitoring en data-analyse kunnen volgens Taal bijdragen aan slimmere en efficiëntere brandpreventie.
De derde presentatie werd verzorgd door Tom Hessels (NIPV) over ‘Ontwikkelingen in de (brand)veiligheid van Energie Opslag Systemen (EOS)’. Hij behandelde onder andere de risico’s van lithium-ionbatterijen, waaronder het gevaar van thermal runaway.
Peter van de Leur (DGMR) ging vervolgens in op het groeiende aantal branden met zonnepanelen in Nederland, waarbij de complexe integratie van zonnepanelen in gebouwen een belangrijk risico vormt. Hij benadrukte dat bestaande voorschriften, zoals NEN 1010 voor elektrische veiligheid, vaak niet voldoen aan de specifieke eisen die PV-installaties met zich meebrengen.
De laatste spreker van dag 2 was Jurjen Burghgraef (JB Risicobeheer) met zijn presentatie ‘Reduceren van het aantal stalbranden en het aantal dierlijke slachtoffers: wat moeten we daarvoor doen?’ Burghgraef riep op tot meer bewustzijn en actie binnen de agrarische sector en de noodzaak om innovaties in te zetten om het aantal dierlijke slachtoffers verder terug te dringen. Daarbij is volgens hem de bottom line: breng zo min mogelijk techniek in de stal!
Dag 3: Fire Safety Engineering
Ruud van Liempd (NIPV) startte de slotdag met zijn presentatie ‘Doelgerichte brandveiligheid: een noodzakelijke aanvulling op de regelgerichte bouwregelgeving’. Daarin gaf hij zijn visie op de beperkingen van de huidige bouwregelgeving (Bbl) en het belang van een meer doelgerichte benadering van brandveiligheid. Hij benadrukte dat de huidige regelgeving te veel gericht is op naleving van regels zonder voldoende aandacht voor het daadwerkelijke risiconiveau en de brandveiligheid van gebouwen. Zijn ideaalbeeld: een aanpak waarin risicoanalyses, scenario’s en interventiemogelijkheden centraal staan, zodat brandveiligheid beter kan worden afgestemd op de specifieke kenmerken van elk gebouw en de gebruikers. Daarnaast benadrukte hij het belang van samenwerking tussen regelgerichte en doelgerichte systemen om de brandveiligheid in Nederland te verbeteren. Dit vraagt volgens hem om meer flexibiliteit in de regelgeving, een betere kwaliteitsborging en de ontwikkeling van competenties binnen de brandveiligheidssector. Zijn oproep was helder: de brandveiligheidssector moet zichzelf blijven ontwikkelen en ervoor zorgen dat zij wordt gezien als de expert op het gebied van risicomanagement en preventie.
Ruud van Herpen (TU Eindhoven) vervolgde de dag met een presentatie over ‘Duurzame brandveiligheid van CLT woongebouwen’, waarin hij een analyse gaf van het brandrisico in woningbouw met kruislaaghout (CLT) en de bredere implicaties van biobased materialen binnen de verduurzaming van gebouwen. Hij benadrukte dat de huidige bouwregelgeving, die is gebaseerd op traditionele onbrandbare materialen, niet voldoende is voorbereid op de toenemende toepassing van innovatieve, biobased materialen zoals CLT. Dit vergroot de noodzaak voor een risicogerichte benadering van brandveiligheid.
Johan van der Graaf (NIPV) presenteerde de ‘Onderzoeksresultaten herijking enkele vluchtroutes uit woongebouwen’. Deze herijking kwam voort uit de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid na de flatbrand in Arnhem op oudejaarsavond 2020, waarbij rookverspreiding in een trappenhuis vier slachtoffers eiste. Van der Graaf vertelde dat de huidige bouwregelgeving vaak niet volledig aansluit op de realiteit, vooral bij rookverspreiding en evacuatiescenario’s in woongebouwen met slechts één ontsnappingsroute.
Het congres werd afgesloten met een gezamenlijke presentatie van Saskia Hegeman (Nieman), Michiel Klijn (Efectis Nederland) en Johan Nienhuis (Peutz) over het testprogramma biobased isolatiematerialen, waarover zij eerder een artikel publiceerden in Brandveilig.com.
De volgende editie van het Congres Brandveiligheid is op 11, 12 en 13 november 2025