Om ongeveer om de dag redt de brandweer een persoon uit een brandend huis, blijkt uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Hoeveel, hoe ziet de brand eruit en welke bouwkenmerken heeft het huis?
Deze checklist zet een aantal feiten op een rij uit het onderzoek Reddingen bij brand 2014/2015. Het onderzoeksrapport is te downloaden. De cijfers gaan over de mens die gered bij brand is.
Gered bij brand
- Incident: In 2014 en 2015 werden minimaal 343 mensen gered bij 152 woningbranden
- Woning: De meerderheid van de geredde personen kwamen uit een portiekflat
- Wanneer: De meeste personen worden ’s avonds en ’s nachts gered
- Brand: Als er mensen werden gered, bleef de brand vaak beperkt tot het object of ruimte waar deze ontstond
- Mens: De meerderheid geredde mensen is man; bijna de helft is 20 tot 40 jaar
- Letsel: De meeste slachtoffers hebben last van rookinhalatie, brandwonden komen zelden voor
- Reddingsplek: Slaapkamer, balkon of woonkamer
- Brandweerinzet: Na gemiddeld 6 minuten was de brandweer ter plaatse
- Type redding: In bijna de helft van de gevallen en 70 procent van de geredde personen kon het slachtoffer niet vluchten vanwege een belemmering (portiekflat).
Rook
De hoofdvraag van het onderzoek was ‘In hoeverre vinden er reddingen bij woningbranden plaats en wat zijn de omstandigheden van deze reddingen?’. Om ongeveer om de dag redt de brandweer een persoon uit een brandend huis. Omdat het bekend is dat niet alle reddingen in het onderzoek zijn meegenomen, zal het werkelijke aantal hoger liggen. Veel reddingen vinden plaats in portiekflats. Een door rook belemmerde vluchtweg is de belangrijkste reden om een redding door de brandweer te moeten uitvoeren. Rook is daarnaast meer dan brand, de oorzaak van letsel bij slachtoffers.