Natuurbranden hebben opnieuw de Amerikaanse staat Californië in hun greep. 200.000 mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Sommigen moesten midden in de nacht hun huis verlaten vanwege het vuur. De felste branden, aangejaagd door harde wind, woeden aan de noordkant van Los Angeles. Bij zeker 605.000 huizen in de Amerikaanse staat Californië is uit voorzorg de stroom afgesloten.

Het Nutsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E) wil door het afsluiten verdere bosbranden voorkomen. 1,8 miljoen mensen in de regio rond San Francisco komen hierdoor zonder stroom te zitten. 200.000 mensen zijn al geëvacueerd. De stroom wordt afgesloten, zodat bomen die tegen hoogspanningskabels vallen geen brand veroorzaken. In de Amerikaanse kuststaat is het al maanden erg droog en waait het momenteel hard. De noodtoestand is al van kracht door grote bosbranden in het noorden en het zuiden van Californië.

Hoogspanningskabels

PG&E had de schuld gekregen voor het veroorzaken van bosbranden in 2017 en 2018. Toen veroorzaakten vonken van hoogspanningskabels grote bosbranden en moest het bedrijf een schadevergoeding van 30 miljard dollar betalen. De verwoestende bosbrand in en rond de noordelijke Californische stad Paradise, die in november vorig jaar 85 mensen het leven kostte, zou zijn veroorzaakt door gebrekkig onderhoud van elektriciteitsleidingen. Volgens studies hebben de harde wind, de hoge temperaturen en de droge vegetatie ertoe bijgedragen dat het vuur zich destijds zeer snel verspreidde.

Duizend brandweerlieden