In Nationaal Park de Meinweg in Herkenbosch, vlak bij Roermond, is vanmiddag een zeer grote brand uitgebroken in een bos- en heidegebied. De brandweer sloeg groot alarm en bestrijdt de vuurzee met groot materieel. De brand woedt op het grensgebied tussen Herkenbosch en Duitsland.

De Duitse brandweer is de Midden-Limburgse collega’s te hulp geschoten, aldus een woordvoerder van de brandweer. Met zo’n zestien bluswagens en tien waterwagens proberen de Duitse en Nederlandse brandweerkorpsen het vuur onder controle te krijgen, maar vooralsnog breidt de vuurzee zich snel uit, zei een woordvoerder van de brandweer.

Brandweerwagen Nederland

De waterwagens rijden af en aan om te tanken bij naburige vennen en verderop gelegen brandkranen. Het naburige dorp Herkenbosch ligt onder de rook. Middels een NL Alert zijn mensen in de omgeving opgeroepen ramen en deuren te sluiten en uit de buurt van het natuurgebied te blijven.

Stoplijn

De brandweer probeert het vuur tot staan te brengen middels een zogenoemde stoplijn, waarvoor de verharde Meinweg wordt gebruikt. Die moet overslaan van het vuur van het ene deel van het bos naar het andere stoppen. Of dat gaat lukken, is ongewis. Volgens de woordvoerder van de brandweer gaat het blussen nog tot zeker diep in de nacht duren.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van de brand is niet bekend. Wel waarschuwden de veiligheidsregio’s eerder al voor de droogte waardoor het brandgevaar groter is dan anders. Door de wind verspreidt het vuur zich snel.

Volg Brandveilig op LinkedIn