In een kringloopwinkel aan de Postjesweg in Amsterdam-West is in de nacht van zaterdag op zondag rond 00.30 uur een zeer grote brand uitgebroken. Vanwege de flinke rookontwikkeling zijn veertig tot vijftig woningen in een aanpalend flatgebouw van acht verdiepingen ontruimd. Er is niemand gewond en de brandweer kon na enkele uren het signaal brand meester geven. 

Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio zijn meerdere hulpdiensten met veel materieel ter plaatse. “Ongeveer negentig mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Ze zijn met bussen naar een nabijgelegen hotel overgebracht. Of en wanneer ze kunnen terugkeren is nog onduidelijk.”

Sloopkraan
De woordvoerster liet rond 05.00 uur weten dat het vuur nog steeds niet onder controle was. “We proberen met een sloopkraan dingen uit elkaar te trekken zodat we er makkelijker bij kunnen. In de winkel waren heel veel brandbare goederen aanwezig. We verwachten daarom nog wel even bezig te zijn.” De winkel is inmiddels ingestort en moet volgens haar als verloren worden beschouwd.

Onderzoek flat
Volgens de woordvoerster sloeg het vuur naar ten minste een woning over. Daar zijn de vlammen inmiddels geblust. “Ook hebben we zorgen over de structuur van de flat omdat het gebouw urenlang bloot is gesteld aan grote hitte. We gaan onderzoeken wat de gevolgen daarvan zijn.” Volgens de brandweer zijn er voor zover nu bekend geen slachtoffers gevallen. De brandweer adviseerde de mensen die last hadden van de rook deuren en ramen gelsoten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.

Direct aanmelden >>

Volg Brandveilig op LinkedIn