Regelmatig test Efectis tunnels op brandveiligheid, maar dan is er altijd sprake van een kunstmatige setting. Een echt incident kan dus waardevolle extra gegevens opleveren. De belangrijkste conclusies.
Efectis stelde een analyse op van het brandverloop en beoordeelde het effect van de brand op de Heinenoordtunnel.
Heinenoordtunnel
Ten slotte analyseerden we het functioneren van het ventilatiesysteem. Dat deden we op basis van foto’s die we maakten toen we toegang kregen tot de tunnel, op 21 mei rond 17:45 uur. Ook kregen we gegevens van de brandweer, Rijkswaterstaat en aannemer Imtech, die was betrokken bij de reparatie van de tunnel.
De belangrijkste conclusies
- De vrachtwagen kwam tot stilstand in het midden van de tunnel. Alle verkeer achter het ongeval was in staat om die tunnel te verlaten, alles daar voor kwam tot stilstand.
- Door de luidsprekers werden mensen geïnstrueerd om hun auto en de tunnel te verlaten.
- Een buschauffeur die vlak achter de vrachtwagen stond, zei dat de evacuatie rustig verliep en dat iedereen de instructies opvolgde.
- De brand duurde ongeveer 31 minuten. De cabine, de trailervloer, de dieselolie en de banden brandden af, evenals de houten pallets waarop het zout was gestald.
- Het deel van de tunnel voor de vrachtwagen bleef vrij van rook. Die rook werd door het ventilatiesysteem de andere kant op geblazen, in de richting van het zuiden.
- Het beton vertoonde een bruingele verkleuring, die duidt op temperaturen van meer dan 1000°. Maar die verkleuring was alleen zichtbaar in het gebied rond de plek waar de vrachtwagen tot stilstand kwam, en kan worden verklaard door directe aanraking met de vlammen.
- In de directe omgeving van de vrachtwagen zagen we ook beschadigingen van het beton doordat er lagen van af waren gespat.
- De platen op het dak van de tunnel waren niet beschadigd. Alleen de zwarte laag die de uitlaatgassen er door de jaren heen op hadden aangebracht, was door het vuur weggebrand. Ook van de omroepspeaker direct boven de vrachtwagen was niets meer over.
- De rooklaag benedenwinds kwam minstens 1,20 m boven het wegdek. Maar bovenwinds was er hoogstens sprake van een heel dunne rooklaag.
- Op de video-opname van het cctv-systeem in de tunnel is te zien dat het vuur sterk aanwakkerde in 60 seconden na de brand. Dat kan alleen worden verklaard door een gescheurde brandstoftank.
- Tussen de tweede en negentiende minuut produceerde de brand een output van 50-65 megawatt.
- Het ventilatiesysteem in de tunnel functioneerde naar behoren.
- Alle systemen in de tunnel bleven functioneren, maar de schade die het vuur en de rook toebrachten, maken het noodzakelijk dat de apparatuur over een totale lengte van 200 meter wordt vervangen.
- De twee slachtoffers in de personenauto slaagden erin om hun voertuig te verlaten. Zij werden door de brandweer opgevangen en in het ziekenhuis behandeld voor hun brandwonden.
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Efectis en is gepubliceerd in Brandveilig.com 03/ 2015.