Op meerdere plekken in het Verenigd Koninkrijk zijn 5g zendmasten voor mobiele telefoons in brand gestoken. De daders zijn vermoedelijk bang dat het coronavirus kan worden verspreid door het 5g-netwerk, de opvolger van het huidige mobiele internet. Voor die theorie is echter geen bewijs.

In onder meer Liverpool, Birmingham en Belfast werden branden gesticht bij zendmasten. Facebook heeft een groep verwijderd waarin gebruikers elkaar opriepen om beelden van aanvallen op apparatuur met elkaar te delen.

Britse antiterreureenheid

Alle grote Britse providers (BT, Vodafone, O2 en Three) hebben de aanvallen gezamenlijk veroordeeld. Volgens Vodafone doet de Britse antiterreureenheid onderzoek.

Het Britse ministerie van Digitale Zaken laat weten dat “krankzinnige samenzweringstheorieën die online rondgaan, streng worden aangepakt”. Minister Michael Gove noemde de theorie “gewoon onzin, gevaarlijke onzin”.

5g heeft de corona-pandemie veroorzaakt

Een lokale radiozender heeft een boete gekregen omdat een gast in de uitzending beweerde dat 5g de corona-pandemie heeft veroorzaakt. Er blijkt in de gehele wereld bij activisten veel weerstand te bestaan tegen het nieuwe 5g-netwerk.

Ook Nederlandse providers merken toenemende weerstand tegen het plaatsen van 5g-masten. Zo krijgen  KPN, T-Mobile en Vodafone weerstand van burgers bij de aanleg van 5g-masten. KPN merkt op dat de trajecten om 5g-masten te mogen plaatsen te lang duren en wil dat de overheid medewerking verleent.

Wat is 5g?