Tussen twee woningen moet altijd een brandwerende scheiding aanwezig zijn van 30 of 60 minuten weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO). Ook beglazing in de brandwerende scheiding moet minimaal aan diezelfde WBDBO eis voldoen. Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Dat gaat ook op bij het toepassen van duur brandwerend glas.
Glas speelt een belangrijke rol in bouwwerken. Het voorziet in de broodnodige daglichttoetreding en creëert vaak een ruimtelijk effect. De laatste decennia wordt glas steeds meer toegepast in bouwwerken om de positieve effecten die het heeft op ons leefklimaat. Daarnaast heeft het hedendaagse glas ook erg goede eigenschappen op het gebied van warmte-isolatie, geluidsisolatie en brandwerendheid.
Het hedendaagse glas is in vele brandwerendheidsklassen te krijgen. De toepassing ervan kent wel enkele randvoorwaarden. Zo hangt de uiteindelijke brandwerendheid van de ruit af van in welke richting die gemonteerd is, welk oppervlakte het glas heeft, in wat voor type kozijn het glas gemonteerd is en welke stel- en bevestigingsmaterialen toegepast zijn.
Emiel van Rossum schreef voor Brandveilig.com over toepassing van brandwerend glas bij de renovatie van een monumentaal grachtenpand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Verschillende overwegingen speelden daarbij een rol:
- Is het nodig om 60 minuten WBDBO te halen? Of is 30 minuten WBDBO ook voldoende?
- En stel dat 30 minuten WBDBO voldoende is, mag het glas dan wel in een generiek houten kozijn?
- Bij een toetsing aan het Bouwbesluit en de NEN 6068 bleek dat 30 minuten WBDBO voldoende was. Kon daarmee van de zware eis van het specifieke kozijn worden afgeweken?
Lees het volledige artikel in het januari/februarinummer 2014 van Brandveilig.com dat 18 februari verschijnt.
Aan de slag met brandwerend glas? Vraag vrijblijvend informatie bij onze AGC Flat Glass Nederland BV