Zolang banken en matrassen veel rook blijven produceren, heeft elke brandpreventieve maatregel om rookverspreiding te beperken onvoldoende effect. René Hagen, lector Brandpreventie bij het IFV: “Het praktijkonderzoek heeft een beter inzicht in de rookverspreiding en de vlucht- en overlevingsmogelijkheden bij branden opgeleverd.
“Met de resultaten uit het praktijkonderzoek kunnen we de brandveiligheid in woon- en zorggebouwen verbeteren en de brandweer meer kennis bieden over hoe zij bij brand het beste kan optreden. Dit is met name voor de kwetsbare en oudere bewoners van dit soort gebouwen van groot belang”, aldus Hagen.
Experimenten
In de zomer van 2019 deden de Brandweeracademie, Veiligheidsregio Utrecht en Brandweer Nederland twee weken lang experimenten in een leegstaand woon-zorgcomplex in Oudewater. Voor elke test werd een bank in brand gestoken en na twintig minuten geblust. De negentien testen zorgden voor vele duizenden meetgegevens en honderden uren aan videomateriaal.
De analyse hiervan levert belangrijke conclusies op. De nieuwe eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) dat in 2021 van kracht wordt, zoals zelfsluitende en rookwerende deuren, zijn maar beperkt effectief en niet voor de (zeer) kwetsbare ouderen die minder zelfredzaam zijn. Deze voorzieningen om rookverspreiding tegen te gaan zijn alleen doeltreffend, als ook iets gedaan wordt aan de rookproductie van de bron van de brand, met name banken en matrassen. Een brandende bank leidt niet alleen tot een dodelijke situatie in de desbetreffende woning, maar ook in andere woningen. Stay-in-place, dit wil zeggen bewoners in een niet-brandende woning laten blijven zitten en niet vluchten, is alleen mogelijk als de rookproductie sterk wordt beperkt.
“Pak problematiek van rookverspreiding samen op”
Hagen doet een oproep aan de ministeries die gaan over bouwregelgeving en productveiligheid om de problematiek van rookverspreiding samen op te pakken. “Dit rapport is een appel om nog eens goed over de vermeende effectiviteit van maatregelen na te denken”, aldus Hagen.
“Effectieve maatregelen om rookverspreiding te voorkomen bestaan niet zonder maatregelen om de rookproductie te voorkomen of te beperken. Branden zijn veranderd. De regelgeving die dertig jaar geleden afdoende was om rookverspreiding tegen te gaan is dat vandaag de dag dus niet meer.”
Trots op wereldwijd uniek onderzoek
“We mogen trots zijn op het resultaat dat we vandaag samen hebben bereikt. Wereldwijd is dit een uniek onderzoek geweest”, aldus IJle Stelstra, algemeen directeur IFV. “Zowel wat uitgebreidheid als diepgang betreft. De belangstelling van buitenlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen naar ons onderzoek en de resultaten is nu al groot. Het IFV is internationaal koploper op dit belangrijke onderwerp. De zorgen die we vanuit de praktijk al hadden over rookverspreiding in combinatie met minder zelfredzamen zijn nu wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd. Het IFV heeft hiermee de ingrediënten voor een betere brandveiligheid aangeleverd.”
Voor meer info:
www.ifv.nl, yvonne.stassen@ifv.nl
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.
Volg Brandveilig op LinkedIn