Volgens een woordvoerder bestrijden brandweermensen nog 145 branden, waarvan er 32 als zeer gevaarlijk worden beschouwd. Door droogte, hoge temperaturen en harde wind vanaf de Atlantische Oceaan waren de bosbranden moeilijk te bedwingen. De regen helpt nu een handje met blussen. De branden werden aangewakkerd door uitlopers van de tropische storm Ophelia. De Portugese autoriteiten vroegen om hulp van andere EU-landen bij het bestrijden van de brand. Italië is tot nu toe het enige land dat blusvliegtuigen stuurde, aldus EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp en Crisismanagement). De Europese Commissie liet weten mee te leven met de slachtoffers en hun families.

Aanslagen in plaats van branden

Portugal heeft vandaag drie dagen van rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de natuurbranden de afgelopen dagen. In de Spaanse provincie Galicië, waar vier mensen omkwamen, denken de autoriteiten dat 132 branden zijn aangestoken. Een woordvoerder van de regionale regering sprak van ‘aanslagen’ in plaats van branden.
Door branden in Spanje vielen dit weekeinde drie doden. Brandweermensen vonden de lichamen van twee vrouwen in een uitgebrande auto op een weg in de regio Galicië. Het derde slachtoffer is een bejaarde man, die omkwam toen hij zijn dieren probeerde te redden. Door de honderden branden in het land moesten dorpen en steden worden geëvacueerd.