Bijna niemand beseft dat ongeveer 85% van de slachtoffers die omkomen bij een brand zijn gestikt door de giftige rook, zegt Marc Ettema. De heer Ettema is product manager van adembescherming bij de firma Dräger Safety te Zoetermeer.
De interesse voor veiligheid werd gewekt tijdens zijn opleiding aan de zeevaartschool te Vlissingen. “Hier werd veel aandacht besteed aan veiligheid”. Als kapitein op een zeesleper heeft hij de hele wereld gezien alvorens aan de slag te gaan in de adembescherming.
In zijn elf werkzame jaren bij Dräger heeft hij veel kennis opgedaan van adembescherming. “Bescherming van de luchtwegen is van groot belang. Niet alleen bij een brand maar ook tijdens dagelijkse werkzaamheden kan het risico op inademen van schadelijke stoffen bestaan. We leveren dan ook veel adembescherming aan bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen”.
Schone lucht
Het principe van een ademluchttoestel is al jaren hetzelfde. Gecomprimeerde lucht gaat vanuit een cilinder naar het masker. Hierdoor kan de persoon schone lucht inademen zonder het gevaar op vergiftiging. “Voordat de samengeperste lucht in de cilinder wordt gebracht wordt deze eerst nog gereinigd. Bij het comprimeren kunnen namelijk minieme hoeveelheden olie van de compressor in de lucht komen. Deze olie willen we niet inademen dus moet die eerst worden verwijderd. Bij compressie van de lucht zal bovendien de relatieve vochtigheid zoveel toenemen dat vrij water ontstaat.. Dit moet ook worden verwijderd voordat de schone lucht in de cilinder kan worden gebracht. Gebeurt dat niet, dan zal het vrije water bevriezen in het reduceer…”.
Normering van ademluchttoestellen
Voor adembescherming zijn diverse Europese normeringen vastgelegd. Voor ademluchttoestellen bij de brandweer zijn dat bijvoorbeeld de NEN-EN 136, NEN-EN 137 en de NEN-EN 12021. De aanduiding NEN geeft aan dat de Europse Norm (EN) in Nederland onverkort is overgenomen. De heer Ettema is lid van de Nederlandse normalisatiecommissie ademhalingsbescherming en heeft zodoende mede invloed op de Europese regelgeving.
Vluchtmasker
Een steeds meer toegepaste vorm van adembescherming is het vluchtmasker. Een vluchtmasker is gemaakt om – het woord zegt het al – veilig te kunnen vluchten. Bijvoorbeeld in geval van een brand, maar er zijn ook vluchtmaskers voor industriële gasssen. Vluchtmaskers worden bijvoorbeeld toegepast door BHV-ers. Een vluchtmasker is een kap die je over je hoofd trekt zonder ademluchttoestel. Deze kap biedt voor ongeveer 15 minuten bescherming, ook bij de hoge concentraties die bij incidenten voorkomen. Doordat de kap over het hele hoofd gaat beschermt deze ook de ogen. “Voor een brandvluchtkap is dit essentieel om te kunnen vluchten” aldus Ettema”,want als je niets kunt zien kun je ook niet handelen”. Voor industriële gassen zijn er ook vluchtmaskers in de vorm van een halfgelaatsmasker of uitgevoerd als bijtstuk.
In de nabije toekomst zal Dräger vooral groeien met alcohol- en drugsdetectie. Vooral alcoholdetectie in auto’s zal spoedig een vlucht nemen. Wij hebben hiervoor apparatuur ontwikkeld die kan voorkomen dat de bestuurder met een slok op achter het stuur kruipt.