Door een uitslaande brand in een tehuis voor verstandelijk gehandicapten in de Tsjechische stad Vejprty (niet ver van de Duitse plaats Chemnitz) zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Dat meldden de hulpdiensten.

Verder zijn dertig gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De toestand van een van de gewonden is kritiek. De brand brak door onbekende oorzaak uit op de jongensafdeling van het tehuis, meldde burgemeester Jitka Gavdunova van Vejprty. Veel bewoners van het tehuis hadden last van rookvergiftiging. De hulpdiensten rukten massaal uit. Meerdere ziekenwagens waren afkomstig uit Duitsland.

Rookmelders

De brandweer wist het vuur in de loop van de ochtend te blussen met steun van inwoners van Vejprty. De burgemeester zei dat het tehuis wel over rookmelders beschikte. Maar die stonden alleen in de toiletten die door de bewoners werden gebruikt als rookruimtes. Het is nog onduidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan in het tehuis. De politie gaat de ramp onderzoeken. De Tsjechische premier, Andrej Babis, sprak van een ‘vreselijke tragedie’. ,,Het spijt mij dat dit gebeurd is. Ik betuig mijn diepste medeleven aan alle nabestaanden”, zei hij op Twitter.

>> Download het handboek ‘De Essentiële Bouwkundige Controlepunten’