“Het grootschalig opslaan van lithium-ion batterijen brengt risico’s met zich mee”, vertelt Tom Hessels, adviseur energie- en transportveiligheid. “Als batterijen in steeds grotere brandcompartimenten worden opgeslagen, nemen bij een niet te beheersen brand ook de risico’s voor de omgeving steeds verder toe. Om die risico’s te beheersen biedt de PGS (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) 37-2 tal van veiligheidsmaatregelen, waaronder een maximale omvang van het brandcompartiment van 2500 m2.”
Aanvullende maatregelen
Voor de logistieke en distributiesector is deze maximale omvang van 2500 m2 nogal eens te klein. Veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en gemeenten zien dan ook steeds vaker aanvragen voor het opslaan van lithium-ion batterijen in brandcompartimenten met een grotere omvang. Hessels: “Op basis van ons verkennende onderzoek zien wij mogelijkheden om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen om de veiligheid in die grotere compartimenten op niveau te houden. Of deze en eventuele andere maatregelen voldoende zijn om als gelijkwaardig te beschouwen voor de maximale compartimentsgrootte van 2500 m2 hangt sterk af van de specifieke situatie, zoals de wijze van verpakking en afstand tot bebouwing. Deze beoordeling, door veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten is en blijft aan het lokale bevoegd gezag en zijn adviseur.”
Handvatten
Met de voorgestelde maatregelen en twee afwegingsindicatoren, namelijk of de batterij verpakt is en de afstand van de opslagruimte tot de bebouwing, biedt het NIPV handvatten voor die beoordeling aan veiligheidsadviseurs en vergunningverleners, en in het verlengde van hen aan initiatiefnemers.